Здраве и красота

10 ефикасни средства при силен косопад

Вижте няколко изпитани начина да ускорите растежа на косата

16.09.2023г. / 12 44ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Косопадът е често срещан проблем, с който дамите се сблъскват, особено след ваканция. Изтощената от слънцето, вятъра и морската вода коса понякога започва да пада по-усилено от обикновено и е редно да вземем бързи мерки, преди косопадът да е станал много сериозен. Един от ключовите моменти при косопад е да не чакате, а да започнете с активните мерки възможно по-бързо. Ето няколко ефикасни средства, с които да преборите косопада.

Подхранвайте с масла

Етеричните масла имат мощни подхранващи свойства за скалпа и косъма. Те стимулират растежа, забавят косопада и правят косата лъскава и здрава.

Сред най-полезните масла, богати на витамин Е и антиоксиданти за стимул на растежа са кокосово масло, масло от розмарин, мента, чаено дърво, рициново масло, масло от жожоба, арганово масло.

Отвара с чубрица

Опитайте ефекта на домашната маска за коса с чубрица, като може да я приложите и превантивно.

Маската е изключително проста и евтина: трябва ви една шепа изсушена чубрица. Изсипвате я в съд за варене с 250 мл вода и я слагате на котлона да заври. Оставете я няколко минути да поври и я изключете. Изчакайте течността да изстине и я пресипете в пластмасово или стъклено шише. След като изстине, започнете да поливате от течността върху косата, втривайки с пръсти в корените. Масажирайте така няколко минути, след което леко попийте с кърпа. Може да се изсушите със сешоар или да изчакате сама да изсъхне.

За сигурен ефект правете процедурите всеки ден, поне 10 дни или 2 седмици, в зависимост от степента на косопада ви.

Супер ефикасна маска с лук и мед против косопад

Обливайте със студена вода след изплакване

Редуването на топла и студена струя върху скалпа стимулира кръвообращението, което се отразява изключително благотворно на растежа на косата. За да ускорите израстването на нови косми, завършвайте рутината под душа със студена струя.

Стимулирайте растежа с оризова вода

Едно чудесно средство да стимулирате растежа е тоникът с оризова вода. Можете да си го приготвите лесно вкъщи. Той има избистрящи, изсветляващи, хидратиращи свойства, а освен това допринася и за по-бързия растеж на косата. Неговите свойства дават плътност и обем на косата, подхранват я и я правят по-бляскава.

От какво имате нужда:

  • Ориз (бял, кафяв или лилав);
  • Вода;
  • Купа;
  • Цедка;
  • Спрей бутилка.

Смесете равни части ориз с вода. Оставете да престои на стайна температура за около 1 час. Разбърквайте от време на време. След час течността ще е станала леко мътна. Вземете празното шише и с помощта на фуния и цедка, прецедете течността. По желание можете да добавите 2-3 капки розово масло или чиста розова вода. Те имат допълнителни ползи за косата.

10 възможни причини за косопад

Заздравете косата с коприва

В 1 л вода сложете шепа листа от коприва. Оставете да заври и след това махнете от котлона. След като сместа се охлади, добавете към нея 1-2 с. л. ябълков оцет. Прецедете запарката. След измиване облейте косата. Не изплаквайте. Можете да прилагате при всяко миене на косата.

Маска с бира и жълтък

Рецепта: Смесвате половин чаша бира, 1 жълтък, 1 банан и 1 супена лъжица мед.

За да се получи равномерна смес може да миксирате в блендер. Нанасяте сместа върху косата и за по-добър ефект може да сложите кърпа или найлонова шапка. Престоявате с маската 1 час, ако имате възможност и 2 часа. Не се притеснявайте, ако усетите затопляне на скалпа, това е ефект от меда.

Маската се прави 1 път седмично в продължение на поне 1 месец за добри резултати.

4 витамина при косопад

Маска с яйчен жълтък и кафе

Необходими съставки:

  • 1 жълтък;
  • 1-2 супени лъжици прясно смляно кафе.

Смесете двата компонента и нанесете маската върху косата. Масажирайте нежно скалпа в продължение на 2 минути. Маската трябва да се измие след 40 минути с подходящ шампоан.

Сок от лук

Лукът съдържа активни вещества, които стимулират израстването на косата и са ефективни при косопад. Нарежете няколко глави лук, по възможност по-сочен. Изстискайте сока му с преса или в кухненски робот. Нанесете с тампон върху кожата на главата. Оставете да подейства без отмиване за цяла нощ. Правете тази процедура два пъти седмично.

6 начина да предотвратите косопад по време на сън

Отвара с женшен

Женшен е билка, която се използва много в източната култура. Тя стимулира фоликулите и подобрява растежа на косата. Може да се приема под формата на отвара, може да се използва като средство за изплакване на косата без отмиване.

Маски с алое вера за заздравяване на косата

Внимавайте с конската опашка

Конската опашка е много удобна прическа, до която всяка жена опира в един определен момент от деня. Но когато я правим в много стегнат и опънат вариант, високо вдигнатата конска опашка може да причини неприятно издърпване на косата и нейното накъсване. Ако в момента страдате от силен косопад, избягвайте да връзвате така стегнато косата. Използвайте шноли или фиби, за да я приберете, ако ви пречи или ви е топло.

Коментирай