Здраве и красота

Какво освен въглехидратите вдига кръвната захар

Неподозирани причини за повишаване на глюкозата в кръвта

17.08.2023г. / 16 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кръвната захар се влияе пряко от въглехидратите и захарите, които консумирате. Но те не са единственият фактор, който предизвиква повишаването ѝ. Има някои косвени причинители на скок в кръвната захар, за които може би не подозирате.

Какво освен въглехидратите причинява скок на кръвната захар?

Стрес

Стресът, особено хроничният, може да се окаже причина за повишена кръвна захар. Ако в тялото ви има прекалено високи нива на стрес за дълго време, дори да не консумирате сладко, има риск от възникване на диабет или други свързани с обмяната на въглехидратите състояния.

Най-честите признаци на висока кръвна захар

Не закусвате

Пропускането на закуската е нездравословен навик, който може да повиши кръвната захар. Рано сутрин нивата на инсулин и кортизол са природно по-високи.

Един от начините да противодействате на този механизъм е да закусите с нещо богато на фибри, протеини и полезни мазнини. Закуска, изпълнена с такива вещества, има свойството да контролира кръвната захар.

Наблягате на изкуствените подсладители

Много хора погрешно смятат, че ако изключат захарите от храненето и използват само изкуствени подсладители, всичко ще бъде наред. Това не е съвсем вярно. С тях също трябва да се внимава, особено с количеството и честотата на консумация. Изкуствените подсладители също предизвикват реакция от страна на панкреаса, който секретира инсулин.

Препоръчително е да контролирате приема на изкуствени подсладители и от гледна точка на вредното им влияние върху храносмилателната система и повишения риск от рак.

10 признака на висока кръвна захар

Прекалявате с кафето

Кофеинът в големи количества също е една възможна причина за повишена кръвна захар. Той въздейства на нервната система, като повишава хормоните на стреса кортизол и адреналин. Те от своя страна предизвикват скок в кръвната захар и повишена секреция на инсулин.

Свързани статии

Този механизъм може да отключи метаболитен синдром, инсулинова резистентност и диабет.

Консумирате много наситени мазнини

Богатите на мазнини храни също могат да предизвикат скок в кръвната захар. Прекомерната консумация на наситени мазнини се отразява зле на обмяната на веществата в тялото, като един от възможните ефекти е повишаването на глюкозата като краен продукт.

Може ли стресът да повишава кръвната захар?

Пушите

Тютюнопушенето не оказва вредно влияние само върху белите дробове. То може да е причина за повишена кръвна захар и висок холестерол. Причината са множеството токсични вещества в цигарения дим, които се намесват в обмяната на веществата в тялото и предизвикват истински хаос.

Коментирай