Здраве и красота

Чайове за баланс на кръвната захар

Ароматни и полезни

15.06.2023г. / 14 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Поддържането на здравословни нива на кръвната захар и инсулина е важно за всички ни. Редовната спортна активност, здравословният начин на хранене, балансът на стреса, определено могат да помогнат за това. Храните и напитките, които консумираме всеки ден, оказват отрицателно или положително влияние върху глюкозата в кръвта.

Не само сладките, но и солените и мазни храни имат отношение към нейните стойности. Ето защо е важно да следим за хранителния си план. Балансираните нива на кръвната захар и инсулина ни помагат да сме по-енергични, в добра физическа форма, да намалим риска от покачване на телесното тегло, сърдечни проблеми и други.

Обичате ли чай? Ако чаят е сред предпочитаните от вас напитки, вижте няколко, за които е доказано, че спомагат за контрола на кръвната захар. През летните месеци може да ги консумирате изстудени.

Внимание! Преди употреба се допитайте до лекар!

5 вида полезни чайове

Зелен чай

Според редица западни изследвания, ежедневното пиене на зелен чай може да намали възпалението и увреждането на клетките в тялото, поради наличието на антиоксиданти и може също така да помогне в контрола на нивата на инсулин. Според проучвания, наличието на биоактивни съединения в зеления чай, известни като епигалокатехин галат (EGCG), може да доведе до усвояване на глюкоза в мускулните клетки, което допълнително помага за намаляване на нивата на захар в тялото.

Освен това, пиенето на зелен чай два пъти на ден също може да помогне за управление на теглото и значително да намали нивата на кръвната захар на гладно, смятат учени.

Сенча и матча са сред едни от най-полезните зелени чайове.

10 признака на висока кръвна захар

Чай от хибискус

Той има приятен вкус и е полезен не само за здравето на сърцето, но и допринася за това да поддържаме стабилни нива на кръвната захар. Известно е, че хибискусът е богат на полифеноли, антиоксиданти като органични киселини и антоцианини, които помагат за намаляване на възпалението, подобряват инсулиновата резистентност, управляват кръвната захар и понижават кръвното налягане.

Черен чай

Добра новина за любителите на черния чай. Той съдържа основни растителни съединения като тефлавини и теарубигини, които са богати на противовъзпалителни, антиоксидантни и намаляващи кръвната захар свойства, сочат изследвания. Според учени, консумацията на 2-3 чаши черен чай може да помогне за подобряване на секрецията на инсулин, което допълнително спомага за контрола на нивата на захарта по естествен път.

Горещи чайове за охлаждане през лятото

Чай от канела

Канелата е чудесна подправка за подобряване на настроението, но и за естествения баланс на кръвната захар, сочат изследвания. Тя е много богата на важни антиоксиданти. Освен това, канелата се смята за полезна за здравето на сърцето, допринася за контрола на триглицеридите, което може допълнително да помогне за намаляване на нивата на захарта. В допълнение, чаят от канела също помага при управлението на инсулиновата чувствителност и намалява риска от инфаркти и инсулти, сочат западни изследвания.

Свързани статии

Чай от лайка

Чаят от лайка е известен като отлична напитка за повишаване на имунитета, подобряване на съня, но също така се смята, че помага и в контрола на кръвната захар. Напитката има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, а според изследвания пиенето на 2-3 чаши чай от лайка дневно може да намали нивата на кръвната захар и да намали щетите, причинени от оксидативния стрес. Също така се смята, че подобрява метаболизма, благоприятства здравето на червата и помага при загубата на излишните килограми.

Коментирай
Свободно време