Здраве и красота

Какво предизвиква болки в зърната на гърдите

Причини за оплаквания в зърната, различни от рак на гърдата

20.08.2023г. / 05 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Болката в зърната на гърдите не е нещо, което ще остане незабелязано от всяка жена. Обикновено първата мисъл в такива случаи е тревожна. Няма жена, която да не си помисли най-лошото, ако усети болка в зърната.

Какво означава, ако ви сърбят зърната на гърдите

Но невинаги тези оплаквания са свързани с рак на гърдата. Има много други причини, които могат да предизвикат болки в зърната. Кои са те?

Внимание! Статията е информативна. Ако имате болки в гърдите или зърната, незабавно се консултирайте с лекар за всеки случай.

Хормонални промени

Промените в хормоните могат да доведат до неприятни усещания в гърдите, които да ви изплашат. Не бързайте да се стряскате, а се консултирайте с лекаря си. Той ще определи причината за появата на оплакванията.

Болките в гърдите, локализирани в зърната, могат да се дължат на хормонални смущения вследствие на проблеми с щитовидната жлеза, раждания, скорошно кърмене, прием на хормонални медикаменти или противозачатъчни, както и друг вид хормонални проблеми.

Причини за слаба чувствителност на гърдите по време на секс

Инфекции

Различни инфекции могат да са причина за поява на болка в зърната. Една от най-честите сред тях е гъбичната инфекция, която може да възникне на много места по тялото, включително и по гърдите. Стафилококите са друга възможна инфекция, която може да засегне зърната на гърдите.

Свързани статии

В такива случаи обикновено болките са придружени от сърбеж, парене, усещане за топлина в гърдите и зърната. Това е така, защото в областта възниква възпаление, което може да причини и усещане за топлина.

Кожни проблеми

Болките в гърдите могат да са причинени и от кожни инфекции, но и от дерматит, екземи и други кожни раздразнения. Екземата и дерматитът могат да засегнат гърдите и зърната, като оплакванията са свързани със суха, лющеща се, сърбяща кожа, а може да се появи и болка.

Какво никога не се прави с гърдите по време на секс?

Кърмене

Ако кърмите, вероятността болките в гърдите и зърната да са причинени от това, е голяма. При кърмене възникват различни видове дискомфорт в гърдите заради сученето на бебето. Възможно е и да се появят инфекции, като най-честата е млечница. Това е вид гъбична инфекция, която не е рядкост по време на кърмене. Винаги трябва да се консултирате с лекар в такива случаи.

Коментирай