Здраве и красота

Какво причинява промени в цвета на зърната на гърдите

И кога това може да е тревожен сигнал

13.01.2023г. / 15 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зърната на гърдите са толкова разнообразни и различни по форма и цвят, че могат да бъдат сравнени с отпечатъците на пръстите. Всяка жена има своите уникални зърна, което прави поставянето им в рамки и точни параметри невъзможно. Зърната могат да са светли, тъмни, розови или почти еднакви с цвета на околната кожа на гърдите.

Внимание! Ако забележите промени в цвета на зърната, които ви притесняват, задължително се консултирайте с лекар.

Промени в гърдите, които не бива да подминавате

В повечето случаи цветът на зърната, какъвто и да е той, се счита за напълно нормален. Нюансите на зърната в повечето случаи зависят и от етническия и расовия произход. В зависимост от това те са с наситен или блед цвят. В повечето случаи обаче имат по-наситенокафяв или телесен цвят.

Какъвто и да е цветът на зърната ви, трябва да знаете, че промяната в него не е невъзможна и в повечето случаи е напълно нормална. Тя може да настъпи в определени моменти или с напредване на възрастта. Според учени, цитирани от Daily Mail, хормоналните промени, които са динамични при жените не само с напредване на възрастта, а и на месечна база, могат да предизвикат промени в цвета на зърната, защото са в основата и на промените в производството на меланин.

Зърната и ареолите търпят най-драматична промяна в пубертета, когато женското тяло съзрява. Ако в детството ареолите и зърната са били по-бледи и с телесен цвят, много е възможно те да потъмнеят през пубертета, въпреки че и това не е задължително.

Как се променят гърдите през бременността

Естественото потъмняване и изменение на зърната в повечето случаи е нормално и напълно безобидно. Рядко е причина за безпокойство, въпреки че има и такива случаи, в които промените в цвета на зърната могат да са причинени от някои видове рак на гърдата, според Medical News Today.

Свързани статии

Сред честите и нетревожещи причини за промени в цвета на зърната са хормонални промени, бременност, кърмене, прием на противозачатъчни или други хормони. След менопаузата пък има вероятност зърната да станат по-светли, отново заради хормоналните промени и намаляването на естрогена, според healthline.com.

В някои случаи промените в цвета на зърната може да са много кратки, например при сексуална възбуда. Тренировките и упражненията също могат да са причина за краткотрайни изменения в цвета им заради усиленото кръвоснабдяване при натоварване или триенето от спортното облекло.

Гърдите ви искат да ви кажат нещо за здравето – чуйте ги!

При някои видове рак на гърдата има вероятност цветът на зърната да потъмнее, да стане по-розов или червен, дори лилав. В такива случаи е задължително да се консултирате с лекар. В много случаи патологичните промени в зърната са придружени от лющене на кожата, изтичане на секрет от зърната, болка, промени в структурата на гърдите.

Коментирай