Здраве и красота

Какво означава, ако ви сърбят зърната на гърдите

Възможни причини за сърбеж по гърдите и кога е опасен

01.06.2022г. / 11 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърбеж може да се появи навсякъде по кожата. Това е напълно нормално. Той може да е внезапен и да отмине бързо. Причините могат да са много. Алергии, раздразнения, зачервявания, слънчеви изгаряния, дори храни, медикаменти, козметика, дрехи са само част от факторите, които могат да предизвикат поява на сърбеж.

Сърбеж по челото – какви могат да са причините

Той може да засегне и зърната на гърдите. В повечето случаи това също е нормално и не би трябвало да предизвиква притеснения, според Scientific American. Случайният сърбеж на зърната на гърдите може да се дължи на различни фактори, възпаление на кожата, инфекции, дразнене от бельото, което според healthline.com обикновено се смята за безобидно.

Въпреки това, има моменти, в които зърната на гърдите сърбят по-силно, продължително и настойчиво от обикновено. В повечето случаи това се наблюдава около менструация, по време на цикъла или през бременността, след тренировка, след взимане на душ. Healthline.com отбелязва, че този сърбеж се счита за безобиден и нормален, особено ако носите синтетично бельо или по-тесни дрехи.

Домашни средства за успокояване на сърбеж по кожата

Постоянният сърбеж по зърната обаче може да е признак на по-сериозен здравословен проблем. Според healthdigest.com, причините могат да бъдат мастит, екзема, гъбична инфекция на гърдата. Ако сърбежът стане по-силен и интензивен, задължително трябва да се консултирате с лекар. Ако състоянието не преминава и се усеща постоянно, това може да е ранен признак на рак на гърдата. Ето защо моменталната консултация със специалист е от огромно значение.

Когато сте в предменструален синдром или цикълът ви е дошъл, хормоните в тялото се променят. Това оказва влияние и върху кожата. Ето защо сърбеж по кожата, включително зърната и гърдите, е нормален и се наблюдава често. Бременността също е етап от живота на жените, по време на който хормоните се променят драстично. Нарастващите гърди и опъването на кожата може да предизвикат допълнителен сърбеж и дискомфорт, според клиника Кливланд. Подутини и сърбеж могат да се появят и по други части на тялото.

Сърбеж по гърдите – сигнал ли е за рак на гърдата?

Свързани статии

Непосредствено преди менструация сърбежът по гърдите и около зърната може да се засили. Промените в нивата на хормоните в този месечен период правят кожата по-чувствителна, нежна и сърбяща. Възможно е да се появи усещане за сухота, да се появи леко възпаление. Гърдите се подуват леко преди менструация. Възможно е да се чувствате така, сякаш сутиенът ви стиска и притиска гърдите. Един добър вариант за облекчаване на тези усещания и сърбежа е носенето на по-свободни дрехи, както и бельо без дантели и твърде много синтетика.

Поява на сърбеж в краката при тичане – опасно ли е?

• Статията е информативна. Ако имате сърбеж по зърната или гърдите, консултирайте се с лекар.

Коментирай
Здраве и красота