Здраве и красота

Какво да не правите веднага, след като сте боядисали косата

Как да предпазите косата си от увреждане след боядисване

20.10.2023г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато боядисвате косата си, тя става по-уязвима и крехка, податлива на увреждания. За да намалите този негативен ефект, е важно да не правите някои грешки, увреждащи косата в този момент.

Как да боядисаме косата си с естествени съставки

Какво не трябва да правите веднага, след като сте боядисали косата си?

Не я мийте с гореща вода

Важно е да избягвате горещата вода, ако скоро сте боядисали косата си. Прекалено топлата вода има дехидратиращ и увреждащ характер, а прясно боядисаната коса е уязвима към високи температури. След като сте боядисали косата си е добре да избягвате горещата вода поне за няколко дни до една седмица.

Не излагайте пряко на слънце

След като сте боядисали косата си току-що е важно да не я излагате директно на слънце. Слънчевата светлина прави косата още по-податлива на увреждания, тъй като е по-крехка заради влиянието на боята. Препоръчително е да изчакате няколко дни, преди да се излагате задълго на слънце.

Не измивайте косата с шампоан

Замисляли ли сте се защо в опаковките за боядисване в домашни условия няма шампоан, а само балсам? За това си има причина и тя е, че агресивното измиване с шампоан след боядисване уврежда косата.

Тя е достатъчно добре измита след самото третиране с боята. Затова и не се нуждае от допълнително измиване с шампоан, който само я дехидратира и уврежда допълнително след третиране с боя.

5 неща, които увреждат цвета на боядисаната коса

Въздържайте се от нагряващи уреди

Изчакайте няколко дни, преди да използвате сешоар, преса или маша за коса. Нагряващите уреди правят косата още по-крехка и податлива на увреждане, ако скоро е била боядисана. Важно е да отложите този момент с няколко дни, ако искате косата ви да остане здрава и жизнена.

Не ходете на басейн

Басейните са богато хлорирани, а хлорът е твърде агресивен за косата след боядисване. Избягването на хлора веднага след боядисване е много важно, ако искате да запазите косата си здрава и максимално жизнена след боядисване.

Не използвайте други химикали върху косата

След като сте боядисали косата е важно да се въздържите от нанасянето на други химикали върху нея. Различни стилизиращи продукти, като лакове, гелове, вакси и други козметични продукти за коса са непрепоръчителни след боядисване.

Съвети за успешно боядисване на косата вкъщи

Добре е да не нанасяте подобни продукти след боядисване, защото те увреждат косата и я правят крехка, чуплива, податлива на увреждания и накъсване.

Коментирай