Здраве и красота

Как да съхраните енергията си?

Започнете деня си със светлина

11.08.2023г. / 11 00ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако смятате себе си за човек, който си е поживял и е видял доста аспекти на битието, вероятно сте забелязали как с времето ставате все по-малко толерантен към нещата, които не ви допадат. Ако преди години сте били склонни да търпите хора и ситуации, които не ви харесват кой знае колко, към сегашния момент вероятно това се е променило и вие не желаете да хабите времето си на вятъра. Въпреки опита, който имате, може би все още се улавяте, че понякога неусетно пилеете енергията си и съжалявате за това. В следващите редове ви предлагаме няколко лесни трика, с които да съхраните себе си и да се предпазите от негативни емоции. Ето ги и тях:

Работете в съзвучие с биологичния си часовник

Положете необходимите усилия и опознайте себе си и собствения си организъм. Настройте работния си ритъм по такъв начин, че той да е съобразен с вашия биологичен часовник. Някои хора са по-продуктивни сутрин, докато при други най-доброто време за работа е към края на деня. Ето защо, подредете работните си ангажименти в съзвучие със собствения си ритъм. Така ще използвате пика на енергията ви и ще успеете да намалите значително стреса и натоварването.

Тест: Каква сте била в предишен живот?

Хапвайте по-често

Може би една от най-честите грешки, които допускат повечето от нас е да отлагат храненето, давайки приоритет на работните задачи. Но в края на деня, след като работата е свършена, вероятно се нахвърляте към хладилника, склонни да забравите за балансираното хранене и да поемете прекомерно количество храна и дори да преядете. След като това се случи, вие се чувствате подути, с тежест в стомаха, изпитвайки и вина, че отново сте нарушили диетата си. За да се избавите от този порочен кръг, просто се научете да хапвате по-малки количества храна, но по-често. Така ще поддържате стабилни нивата на кръвната си захар, което ще намали вълчия глад и апетита за вредни храни.

11 лесни стъпки за разгръщане на женската енергия

Лягайте си по-рано

Липсата на достатъчно количество сън увеличава значително риска от инциденти и най-често води до чувство на умора и отпадналост през деня. Проучване от 2004-а на Станфордския университет, в което на участниците било позволено да спят колкото си пожелаят, показало, че те се чувствали много по-жизнени и със значително по-ниски нива на умора. Следователно, можем да свържем съня с редица здравословни ползи за организма. Ако почувствате умора през деня, можете да направите и малка дрямка, която да е между 10 и 30 минути (но не повече от 30 минути, тъй като това може да доведе до проблеми с нощния сън).

Женска енергия, която мъжете усещат

Направете си нужните изследвания

Умората е чест симптом, който може да съпътства редица заболявания, в това число: диабет, сърдечносъдови болести, артрит, анемия, сънна апнея, проблеми със щитовидната жлеза и др. Ето защо, ако често пъти чувствате умора и отпадналост през деня, това може да наруши ритъма и качеството ви на живот. Консултирайте се с вашия лекуващ лекар и нека той ви насочи, за да направите съответните изследвания.

5 етерични масла за женска енергия

Пийте достатъчно течности

С напредването на възрастта, хората стават все по-склонни към дехидратация. „Колкото повече остаряваме, толкова повече сигналите за дехидратация се притъпяват“ – това споделя Джесика Силвестър (клиничен диетолог и национален медиен говорител на Академията по хранене и диететика, САЩ). Ето защо, дори лека дехидратация може да доведе до чувство на умора през деня. За да предотвратите това състояние, приемайте поне 9 чаши течности на ден, ако сте жена и около 13, ако сте мъж. Не забравяйте да включите към режима си супи и достатъчно количество плодове и зеленчуци, тъй като те също съдържат вода.

7 начина, по които разпиляваме енергията си

Започнете деня си със светлина

„Лягането и ставането по едно и също време на деня всеки ден е важно, особено частта със ставането“ – това твърди Кристина Паркър, гериатричен психолог по поведенческа медицина на съня в Университета в Бирмингам, Алабама. „Това помага да регулирате часовника на тялото си и нивата си на енергия. След като се събудите, излагайте се на слънчева светлина, колкото се може по-скоро след ставане.“ Можете дори да направите кратка разходка или пък да отидете на слънце на балкона.

Влог Ето как: Женска енергия

Коментирай
Свободно време