Здраве и красота

6 натурални масла, които няма да запушат порите ви

Използвайте масло от нийм за масаж или пък като част от състава на козметична маска

28.08.2023г. / 17 23ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте опитвали какво ли не в грижата за кожата на лицето ви, в крайна сметка може би винаги е настъпвал момента, в който си казвате: “А защо да не опитам нещо по-естествено?” Но всяка кожа е различна и понякога дори и домашните маски и масла могат да доведат до ненужно омазняване и комедони. Ето защо, в следащите редове ви предлагаме няколко масла, които няма да запушат порите ви. Ето и кои са те:

Масло от шипка 

Освен, че е напълно натурално, това безценно масло е продукт, който идва директно от нашата страна. То се препоръчва за употреба от хора, които са склонни към акне, тъй като в състава му влиза линолова киселина. Това не ароматно масло има висока концентация на тази киселина (известна още и като омега-6 мастна киселина), която според редица проучвания може дори да бъде полезна при акне. Хората с мазна кожа пък могат да се възползват от хидратацията, която маслото от шипка осигурява. 

Ползите от рициновото масло за кожата и косата

Слънчогледово олио 

Едва ли сте знаели, но това олио, което използваме толкова често в родната кулинария всъщност може да бъде много ценен помощник в домашната (а защо не и професионална) козметика. Това масло е без аромат и е богато на линолова киселина и други важни мастни киселини. Можете съвсем спокойно да използвате слънчогледовото олио като базово масло, което да използвате за разреждане на вашите ароматни масла. 

Комбинация от етерични масла и зехти за здрава и силна коса

Масло от гроздови семки 

Още едно масло, което можете да намерите на достъпна цена на нашия пазар. Маслото от гроздови семки съдържа витамин Е, който е един от най-ценните за кожата, а в състава му влиза и вече споменатата линолова киселина. Можете да го използвате за овлажняване и балансиране, тъй като е с много лека структура. Обърнете внимание на начина му на съхранение, тъй като и то, както и всички други естествени масла може да граняса. Затова винаги го съхранявайте на сухо, тъмно и хладно място.

Ефикасни етерични масла при стрии

Конопено масло 

Това масло придобива все по-голяма популярност и не липсват дори цели серии от продукти, в които то е основна съставка. То се извлича от семената на растението коноп и е некомедогенно масло, което овлажнява кожата, без да запушва порите. Едно от най-големите му предимства е, че балансира производството на кожна мазнина. То може да се използва от хора, които са с кожа, склонна към акне, защото контролира излишното производство на себум. Освен това, конопеното масло съдържа и високи нива на витамин А, С и линоленова киселина и може да се използва успешно за превенция на стареенето на кожата. 

Ефикасни етерични масла против главоболие

Масло от сладък бадем 

Както показва и името му, това масло се извлича от ядката на бадема и може да бъде използвано от хора с чувствителна кожа, тъй като е с много нежна и лека структура. Маслото от сладък бадем е богато на витамин А и Е и може да се използва за изсветляване на тъмни петна по лицето, при хиперпигментация или пък за отстраняване на нежелан тен. Можете да го използвате и като масажно масло. То контролира производството на себум, като по този начин помага за предотвратяване появата на акне и обриви. Ако пък устните ви често са напукани, използвайте маслото от сладък бадем, за да ги омекотите.

Етерични масла за щитовидната

Масло от нийм 

Това масло се извлича от плодовете и семената на дървото нийм и е прекрасен некомедогенен продукт. То може да окаже благоприятно действие върху различни кожни заболявания и инфекции, тъй като притежава противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства. Може да бъде използвано за масаж и при лечение на рани. Маслото от нийм овлажнява кожата, предотвратява появата на акне и успокоява сърбежа. Препоръчително е да се използва от хора, които са със суха кожа и от такива, които са с кожа, склонна към акне. 

3 етерични масла за намаляване на бръчките

Коментирай