Здраве и красота

Кои плодове са най-подходящи при диабет

Най-бедните на захари плодове

21.08.2023г. / 13 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабетът е заболяване, което до голяма степен зависи от приема на въглехидрати и захари. Пълното им изключване не би помогнало да се справите напълно с това коварно заболяване, а и не е съвсем здравословно да го правите. Онова, което е добро за здравето ви е да изключите храните с висок гликемичен индекс, които съдържат много захари. 

Петте най-вредни храни при диабет

Но захарите не се съдържат само в десертите и сладкишите. Те се срещат в естествената им форма и в плодовете. Ето защо диабетиците трябва да са много внимателни с консумацията им, за да успеят да контролират кръвната захар и състоянието си. 

Не всички плодове са еднакво богати на захари. Сред тях се открояват и такива с по-нисък гликемичен индекс, които не предизвикват бърз и рязък скок в кръвната захар. 

Кои са най-подходящите плодове за диабетици?

Череши 

Въпреки че черешите са сладки, те са полезни за диабетици. Имат нисък до среден гликемичен индекс, което ги прави много подходящи за поддържането на кръвната захар стабилна. Съдържат фибри и антиоксиданти, които подобряват чувствителността на клетките към инсулина. 

Круши 

Крушите са прекрасен плод, подходящ за диабетици. Те са много богат източник на фибри и витамини, сред които А, С, В и Е. Множеството фибри в тях контролират повишаването на кръвната захар и също подобряват чувствителността на клетките към инсулина, което е важен фактор за контрола на диабета. 

Вредни навици, които са пагубни, ако имате диабет тип II

Лимони 

Лимоните са по-бедни на захари и това ги прави подходящи при диабет. Можете да ги похапвате спокойно без да се притеснявате, че ще повишат захарта. Те са един от най-добрите източници на витамин С, което е допълнителен бонус за имунната система. 

Свързани статии

Ябълки 

Ябълките са много богати на фибри. Повечето сортове с някои изключения са със среден гликемичен индекс, което ги прави подходящи за контрол на диабета. Колкото по-зелен сорт е ябълката, толкова по-бедна е на захари. 

Грейпфрут 

Грейпфрутът е много богат на фибри и антиоксиданти. Той е и прекрасен източник на витамин С. Горчивият му вкус издава бедното съдържание на захари. Това прави този плод изключително полезен и подходящ за страдащи от диабет. 

Защо драконовият плод е полезен при диабет?

Портокали 

Портокалите са с много високо съдържание на фибри. Те са основен източник на витамин С – антиоксидант, имащ значение не само за имунната система, но и за нормалното делене на клетките, подобряване усвояването на захарите и поддържането на глюкозата в кръвта стабилна. 

Коментирай