Здраве и красота

Какво наистина се случва, когато си поставите ботокс?

Феноменът на едно от най-отровните вещества в природата

22.08.2023г. / 09 05ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

През последните години изглежда, че тайната на красотата и младостта е разкрита. Едва ли има човек, който да не е чувал магическата дума “ботокс”. В нея се кълнат както холивудските звезди (макар че много малко си го признават), така и “обикновените” жени. Инжектирането на ботокс вече е достъпно за всеки. Каква е историята му и какво всъщност се случва, когато ви го поставят?

В следващите редове ще разберем малко повече. И така:

Ботоксът в началото 

Може би малко от вас знаят, но наименованието, което стана толкова популярно през последните години всъщност е търговска марка, която е собственост на голяма фармацевтична компания. Ботоксът е форма на пречистен ботулинов токсин – едно от най-отровните вещества в биологията, което причинява парализиране на мускулите. За негов откривател се сочи д-р Алън Скот, офталмолог, който още през 70-те години на миналия век експериметира с използването му за лечение на кривогледство, “мързеливо око”, блефароспазъм и др. Интересено е, че ботулиновите токсини се срещат естествено в почвата и замърсените храни. През 2002 година, Агенцията по храните и лекарствата (САЩ) одобрява официално ботоксът за козметични цели. 

Антиейдж масажи за лице

Какво наистина се случва, когато си поставите ботокс?

Ботулиновият токсин блокира нервните сигнали към мускулите. В резултат на това, инжектираните мускули не могат да се съкратят и да се напрегнат. Този ефект е винаги временен, но може да продължи до няколко месеца.

Основната цел на тази козметична процедура е да се намалят признаците на стареене в областта на веждите, челото, очите, устните, брадичката, линията на челюстта, шията и др.

Етерично масло от портокал - срещу бръчки и целулит

Добре е да се има предвид, че ботоксът действа най-добре при бръчки, които все още не са станали постоянни, както и при “динамични” бръчки – такива, които се образуват, когато правим определени мимики с лицето си.

Свързани статии

Според Моника Халем, дерматолог от Колумбийският университет: “Ако не движите мускула прекалено много, на мястото няма да се образува бръчка”. Освен за козметични и разкрасителни цели, ботоксът може да се използва и за лечение на състояния като: цервикална дистония, спастичност при възрастни, свръх активен пикочен мехур, хронични мигрени, спастичност на горните крайници при деца, прекомерно изпотяване, прекомерни мускулни контракции и др. 

Тъй като този токсин блокира нервните сигнали, които контролират мускулната активност, това води до релаксация и облекчаване на болката. Инжекциите с ботокс могат да донесат облекчение и на болките в гърба, или врата; болка в челюстта или такава от ишиаз; болки в областта на таза, хронична миофасциална болка, остеоартрит, болки в ставите и др. 

Домашен крем против бръчки с ший и кокосово масло



Какво трябва да знаете, преди да си сложите ботокс?

Като цяло с поставянето на ботулинов токсин рядко се появяват странични ефекти, а ако има такива, те отшумяват за ден-два. Някои от неприятните симптоми могат да включват: подутина, зачервяване, синина, сърбеж, главоболие, болки във врата, стомашно разстройство и др.

Етерични масла за ароматерапия за всяка зодия

При по-сериозни оплаквания, незабавно се свържете с вашия лекуващ лекар.

За предпочитане е винаги поставянето на ботокс да бъде извършвано от медицинско лице. Преди процедурата се поинтересувайте дали трябва да преустановите приемането на определени лекарства, тъй като някои медикаменти повишават риска от образуване на синини на мястото на инжектиране. Употребата на алкохол също може да ви направи по-податливи на зачервяване и синини, ето защо, не употребявайте никакви спиртни напитки поне 24 часа преди поставянето на ботокс.

Знаци, че стареете по-бързо

Процедурата по инжектирането на ботулинов токсин е амбулаторна, което значи, че ще можете да се приберете в къщи още същия ден. Вероятно ще изпитате лек дискомфорт, като по време на манипулацията можете да усетите леко пощипване. Обикновено тя приключва бързо, а ако специалистът реши, може да ви постави локално обезболяващо средство върху кожата преди нея. 

Красота отвътре навън: Най-добрите добавки за блестяща кожа

След процедурата 

Не търкайте и не оказвайте натиск върху третираната зона в продължение на 12 часа.

Не лягайте (останете изправени) 3-4 часа след процедурата и избягвайте физическо натоварване в следващите 24 часа. Обикновено ефектът от ботокса трае около 3-4 месеца. С времето, мускулите ви могат да се “научат” да се съкращават по-малко и така да се удължи срокът за последваща процедура по поставяне на ботокс. 

Трите най-добри етерични масла за красива кожа без бръчки

Коментирай
Свободно време