Здраве и красота

За какво може да бъде полезна меласата

Вижте няколко идеи

31.08.2023г. / 10 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако често пазарувате от био магазини или такива за здравословни храни, със сигурност сте попадали и на бурканчета с един тъмен и гъст сироп – меласа. Тя е вторичен продукт, който се получава по време на преработката на захарна тръстика и захарно цвекло. Богата на важни хранителни елементи, меласата често се използва като заместител на трапезната захар, но има много други приложения за нея. Вижте някои от тях.

За направата на енергийни барчета, сурови и здравословни десерти, кексове и други

Лакомствата, направени с меласа, могат да осигурят бърз прилив на енергия. Меласата се съчетава чудесно с канела, сушени плодове и ядки, а лепкавият й характер я прави идеално свързващо вещество за задържане на сухите съставки заедно. Можете също така да използвате меласа като заместител на мед или кленов сироп във всяка от любимите си рецепти. 

Здравословни храни, които консумираме по грешен начин

Облекчаване на менструални спазми

При някои дами има по-силно изразени менструални болки. Разбира се, консултацията с лекар винаги е важна, но ако вече сте преминали през тази стъпка, може би не подозирате, че меласата би могла да помогне за намаляване на тези неразположения. Тя е добър източник на желязо. Според проучване, публикувано в Journal of Canadian Chiropractic Association, което синтезира предишни изследвания върху менорагията, потвърди, че хроничният дефицит на желязо може да бъде причина.

За какво помагат кайсиевите ядки

Подходяща за направата на сосове и глазури

Ако искате да усъвършенствате вашите рецепти за печене на скара и грил, меласата може да бъде подходяща за тази цел. Добавете малко количество към маслото и ще получите  комбинация, която е перфектна глазура за зеленчуци като моркови и сладки картофи. Или може да добавите меласа в сос за барбекю, който да използвате като марината за любимите ви ребърца или други меса. Меласата е подходяща добавка и към дресингите за салати. 

Свързани статии

Облекчаване на храносмилането

Ако страдате от запек, освен с редовната консумация на храни богати на фибри и достатъчно количество, може да подобрите храносмилането си и чрез консумацията на меласа. Тя е богата на минерала магнезий, който доказано има положително влияние за перисталтиката. Малко количество меласа може да добавите към сутрешното си кафе или друга топла напитка. 

Облекчете болките в ставите

Има редица храни и напитки, които се смятат за полезни за здравето на ставите ни, които намаляват неразположенията, свързани с артрита. Към списъка с тях може да добавите и меласата. Тъй като консумацията ѝ ни осигурява магнезий, калций и желязо, меласата вероятно може да помогне за подобряване на нервната и мускулната функция, както и за укрепването на костите, смятат учени. 

Коментирай
Свободно време