Здраве и красота

Здравословни храни, които консумираме по грешен начин

Къде грешите със здравословните храни

02.06.2023г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изборът да се храните здравословно и да наблягате на полезните храни е най-доброто, което можете да направите за здравето си. Понякога обаче консумираме здравословните храни по грешен начин, което ги прави не толкова полезни, колкото са всъщност.

Здравословни храни, които дават повече енергия

Някои считани за здравословни храни всъщност носят много калории със себе си, за което много хора не си дават сметка. Други полезни храни пък не трябва да се консумират самостоятелно по определени причини.

Кои са здравословните храни, които консумираме по грешен начин, така че това ги прави не толкова полезни, колкото си мислим?

Сушени плодове

Сушените плодове са суперхрана и това е чудесен повод да ги включваме в менюто си. За тях обаче много хора не знаят, че съдържат голямо количество захари, с което трябва да се внимава. Сушените плодове са много по-концентрирани на захари от пресните заради това, че са дехидратирани.

Изсушаването на плодовете оставя висока концентрация на захари, което предполага да ги консумирате в много малки количества, но и не самостоятелно. Препоръчително е да се комбинират с протеини и мазнини, така че да се избегне рязкото повишаване на кръвната захар.

Полезни храни, които обаче ви карат да напълнявате

Важно е също така да имате предвид, че много сушени плодове са допълнително обработени със захар, която да подобри вкусовите им качества и да ги направи по-трайни. Внимателно четете етикетите, за да сте сигурни, че сушените ви плодове не съдържат добавена захар, която ги прави нездравословни.

Фъстъчено масло

Фъстъченото масло се счита за прекрасна и полезна храна. То обаче може да съдържа скрити добавени захари. В много от готовите фъстъчени масла се съдържа захар, което налага да четете етикетите много внимателно, ако не искате да добавяте излишна захар към диетата си.

Бобови

Бобовите храни са много полезни. Те са богати на сложни въглехидрати, протеини и полезни мазнини, но съдържат и много фибри. Ако обаче ги купувате консервирани, трябва да имате предвид, че консервите съдържат бисфенол А, който е вреден.

Бисфенол А може да доведе до сърдечносъдови заболявания, повишен риск от рак, хипертония, хормонален дисбаланс. За да избегнете този риск е препоръчително да приготвяте сами бобовите растения, а не да ги купувате готови и консервирани.

Грешки в здравословното хранене, които ви карат да не отслабвате

Броколи

Броколите са известни с това, че са полезни и са считани за суперхрана. Те са богати на фибри и бедни на калории, което ги прави прекрасен избор за всяка диета. С тях обаче можем да допуснем много грешки, които да ги направят нездравословни.

Сред грешките, които допускаме с броколите, е да ги печем, пържим или варим. Така те губят голяма част от полезните си вещества и свойства. Вместо това е най-добре да ги задушаваме на пара за няколко минути. По този начин броколите запазват всички качества, които са ценни за организма.

Ябълки

Ябълките са сред плодовете, които имат по-нисък гликемичен индекс. Това означава, че повишават бавно и не толкова рязко кръвната захар. Те са много богати на витамините А и С, минералите калций, калий, желязо, както и фолиева киселина.

Една от грешките, които правим с ябълките, е да белим кората им. Именно там се съдържат тези вещества. Затова и не трябва да белим ябълките, а да ги консумираме заедно с кората.

Кои храни да приемате в различните часове на деня

Сладки картофи

Сладките картофи са много ценен източник на витамин А и фибри, както и сложни въглехидрати. Те са богати още на антиоксиданти, които имат мощни противовъзпалителни свойства. Една от грешките, които често се допускат с приготвянето на сладките картофи, е да се пържат.

Пърженето предполага карамелизация на естествените захари в тях, което образува хрупкавата и вкусна коричка, но пък добавя излишни захари към диетата ви. Освен това мазнината, в която пържите сладките картофи, носи допълнителни калории и мазнини към храненето ви, което прави избора на сладки картофи не толкова здравословен, въпреки че сами по себе си са полезна храна.

Най-добрите летни храни за повече здраве (галерия)

Коментирай