Здраве и красота

Как да поставяте капки за очи правилно и безопасно

Съвети за правилна грижа за очите при употреба на капки

21.09.2023г. / 10 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Поставянето на капки за очи е неприятно занимание за много хора. Естественият рефлекс да стиснете очи, когато нещо се докосва до тях или очаквате да се докосне, е нормален и може да направи прилагането им истинско предизвикателство. 

10 суперхрани за здрави очи

Освен това поставянето на капки крие някои рискове от замърсяване на очите, ако допускате някои грешки в този момент. Очите са крехки и въпреки че имат естествен механизъм за самопочистване и предпазване от навлизане на бактерии, това все пак може да се случи. 

За да избегнете замърсяването на очите при поставяне на капки, а и за да ги приложите по възможно най-ефективния и правилен начин, вижте какво точно трябва да направите. 

Винаги измивайте ръцете 

Най-напред преди да продължите с каквото и да е, измийте ръцете си със сапун. Докосването на очите с мръсни ръце крие риск от замърсяване и инфекции. 

Винаги накланяйте главата назад и леко встрани 

Не капвайте капките в изцяло изправено състояние. Това ще накара капките да изтекат от окото, а когато до него не достигне цялото необходимо количество е възможно ефектът да е прекалено слаб. Накланяйте главата леко назад и встрани, за да създадете условия капката да се задържи максимално в окото и да се поеме добре. 

Издърпайте леко долния клепач

Много по-лесно ще ви е да нанесете капки за очи, ако издърпате леко долния клепач и образувате легенче, в което да капнете. Задръжте така няколко секунди, за да може течността да се абсорбира от лигавицата на окото и да се разнесе добре. Пуснете клепача и мигайте няколко пъти.

Какво помага при сухота в очите?

Опитайте се да се въздържите от учестено мигане и то веднага след поставяне на капките. Това ще ги накара да изтекат заедно с образувалите се сълзи в окото. Преди да започнете да примигвате лекичко, погледнете нагоре и се опитайте да се въздържите от примигване. 

Свързани статии

Никога не оставяйте капачката на опаковката надолу 

Може да не сте се замисляли как точно оставяте капачката на флакона, но това е от голямо значение. Никога не я оставяйте надолу, а я обръщайте нагоре, докато поставяте капките. Така ще я предпазите от насищане с бактерии и микроорганизми от повърхността, на която сте я оставили. 

Не търкайте и не бършете очите 

Въздържайте се от търкане на очите след поставяне на капки. Така ще ги предпазите от замърсяване, а и няма да накарате продуктът да изтече от окото преди да си е свършил работата. 

Как да ползваме кафе за подпухнали клепачи и тъмни кръгове под очите

Коментирай