Здраве и красота

Защо поглъщането на хапче без вода може да е опасно?

Причините никога да не приемате таблетки без течност

08.09.2023г. / 11 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Приемът на лекарства се налага по различни причини. Една от най-разпространените им форми е хапчето. Преглъщането на таблетките става в присъствието на вода, като количеството ѝ варира според особеностите на медикамента. Някои хапчета е добре да се приемат с малко вода, други с повече, но при всички положения течността трябва да присъства. 

Лекарства, които никога не трябва да спирате внезапно

Преглъщането на хапчета без вода е опасно и не е препоръчително да се случва. Вярно е, че невинаги имате вода в себе си, за да изпиете хапчето, което трябва да приемете, но е от огромно значение да се въздържате от преглъщане на медикаменти „на сухо“. 

Още по-непрепоръчително е да ги дъвчете, за да ги преглътнете по-лесно без вода. Това може да причини сериозни увреждания на зъбите, венците, лигавиците в устната кухина. 

Защо поглъщането на хапче без вода може да е опасно?

Всяка таблетка съдържа активни и помощни вещества, като всяко от тях е предназначено за разтваряне в определен момент, навлизайки в храносмилателния тракт. В повечето случаи таблетките започват да се разтварят след досег с течност. 

В устната кухина и хранопровода също се съдържат естествени телесни течности, които отключват разтварянето на таблетката. Именно това налага преглъщането на хапчето с вода, която да осигури бързото преминаване през хранопровода. 

Защо да не взимате лекарства от близките си?

Ако преглътнете хапче без вода, съществува риск то да заседне в хранопровода и да започне да се разтваря там. Това може да причини увреждания и раздразнения на лигавицата на хранопровода, които могат да се окажат много опасни. 

Химическата структура и състав на таблетките може да причини сериозно увреждане на тъканите. Колкото по-дълго хапчето стои в досег с лигавиците, толкова по-сериозен може да е ефектът. 

Ако таблетката не премине бързо и не достигне стомаха, където е предназначена да се разтвори, това може да причини поява на киселини, болка, парене, различни реакции, в някои случаи кървене и язви. 

Дори таблетката да не заседне в хранопровода и да не предизвика раздразнения, поглъщането ѝ в компанията на вода е от значение за по-качественото ѝ усвояване от организма. Препоръките за прием в описанието на медикаментите не са случайни и са установени след провеждане на необходимите тестове. 

Антибиотици – какво трябва да знаем за страничните ефекти?

Винаги следвайте точно указанията в листовката на медикамента. Никога не прибягвайте до прием на лекарство извън установените норми. 

Коментирай