Здраве и красота

5 негативни неща, които се случват в тялото ви, ако не се наспите

Направете съня си приоритет

15.09.2023г. / 10 55ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако разговаряме с възрастен човек и го попитаме как е живял, когато е бил на нашата възраст, вероятно това, което чуем ще ни изуми. Безспорно ранното лягане няма как да не е част от дневния режим на поколенията преди нас. Към днешна дата обаче, нещата коренно са се променили. Все по-склонни сме да прекарваме часове наред пред синия екран, ограбвайки и малкото си свободно време. Хроничното недоспиване е част от живота на мнозина, особено на тези, които живеят в по-големите градове. Какво се случва с тялото ви, ако не се наспивате достатъчно? Ето и някои от последствията:

Разболявате се

Недостатъчното количество сън може да доведе до повишаване на нивата на стресовите хормони – като кортизол например. Това може да повлияе отрицателно и на имунната ви система, която е изложена на по-висок риск от развитието на сериозни болести като диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване. Освен това, липсата на сън може да наруши и способността на тялото ви да се бори с болестта, когато се разболеете. Докато спите, тялото ви произвежда цитокини – специфични протеини, които му помагат да се бори с инфекциите и възпаленията. Ако спите по-малко, тялото ви ще произвежда по-малко цитокини, като по този начин съпротивителните сили на имунната система отслабват.

Сменяте често настроението си

Лошото качество на съня и неговото недостатъчно количество може да ви накарат да не можете да овладеете емоциите си или пък да контролирате настроението си. Освен това, ако редовно не си доспивате, има реален шанс да увеличите нивата на стрес и безпокойство. Проблемите обаче могат да се задълбочат и дори да се появят нервни и психични разстройства, както и депресивни състояния, ако не обърнете внимание на това навреме.

Можете да имате проблеми с паметта

Свързани статии

Липсата на сън може значително да повлияе на паметта, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Доказано е, че сънят укрепва невронните връзки, които формират спомените. Според Шелби Харис, клиничен психолог: „Докато спим, мозъкът ни консолидира спомените от деня и ги съхранява в случай, че трябва да си ги припомним в бъдеще. Липсата на сън може значително да повлияе на този процес и да затрудни припомнянето на тези спомени“.

Чувствате се така, сякаш не можете да мислите

Липсата на сън дори само за една нощ може да доведе до проблеми, свързани с когнитивните функции (ментални процеси, които ни позволяват да извършваме всяка една задача в ежедневието). В проучване, публикувано от Experimental Brain Research на група от 18 мъже били поставени задачи, които да изпълнят. Едната от тях – след като са се наспали; а другата – след липса на сън. При втората задача се наблюдава влошаване на мозъчните функции, като например – паметта, вземането на решения, разсъжденията и решаването на проблеми.

Можете да изпитате спад в либидото

Липсата на сън може да намали сексуалното желание. Според проучване, цитирано в healthline.com, при мъже, които страдат от липса на сън за период от една седмица, нивата на тестостерон намаляват. Сън, чиято продължителност е 5 или по-малко часа, намалява нивата на половите хормони с 10% – 15%. Участниците в проучването споделят още, че наблюдават спад в настроението си и нивата си на енергия.

Какво да направите, за да подобрите съня си?

Като за начало, приоритизирайте почивката си! Разберете, че сънят е един от най-важните фактори за вашето здраве. Ето защо се отнасяйте към него сериозно. Опитайте се да лягате и да ставате по едно и също време на денонощието, като за предпочитане е поне 2 часа преди сън да избягвате използването на електронни устройства или пък гледането на телевизия.

Коментирай