Здраве и красота

10 употреби на меда

Медът е много богат на антиоксиданти

19.09.2023г. / 11 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Във всеки дом е важно да има поне един буркан с качествен мед. Обичаме да го добавяме към чая, кафето, смутито, да заместим захарта в десертите с него. Медът в продължение на векове е еликсир за здраве. Вижте 10 употреби на меда.

1. Помага при лошо храносмилане – Смята се, че консумацията на мед може да помогне за облекчаване на симптомите на лошо храносмилане, като намали киселинността в стомаха. Според западни специалисти, медът подобрява чревната микрофлора.

2. Ексфолиращ скраб за лице и тяло – Антибактериалните и овлажняващи свойства на меда го правят чудесна съставка в пилингите за кожата на лицето и тялото. В купичка добавете мед, зехтин и фино смляно кафе. Разбъркайте добре и вече имате чудесен ексфолиант с мед.

6 вида мед и техните полезни свойства

3. Овлажняваща маска за лице – Медът нанесен върху кожата, спомага за нейното овлажняване. Медът е чудесна грижа за лицето за всеки тип кожа. Може да се комбинира с други ценни съставки или да се нанася самостоятелно.

4. За облекчаване на кашлицата и болното гърло – Според западно изследване, редовната консумация на мед може да намали честотата на кашлицата, а също така допринася за по-бързото ѝ преминаване и успокоява болките в гърлото. Медът съдържа витамини от група В, аминокиселини, калций и магнезий, и има способността да успокоява възпаленото гърло и да повишава имунитета.

Храни, които да консумирате, когато сте болни (галерия)

5. При безсъние – Оказва се, че медът може да ни помогне да заспим, ако страдаме от безсъние. Нашият мозък работи с гликоген, който черният ви дроб синтезира. За да произведе гликоген, черният дроб се нуждае от глюкоза и фруктоза, плюс някои минерали и витамини.

6. Като допълнение към дресингите за салата – Проучвания са установили, че медът е естествен консервант. Антиоксидантите в него поддържат дресинга за салата добър на вкус, ето защо можем да го използваме в домашните дресинги за салати, в които трябва да се добави сладост.

13 ползи за здравето от консумацията на дюли

7. Бори се с инфекциите – Изследователи от Нова Зеландия установиха, че медът може бързо да изчисти инфекциите, да предпази раните от по-нататъшни инфекции и да ускори заздравяването чрез стимулиране на растежа на клетки.

Свързани статии

8. При ухапване от комари – Медът има противовъзпалителни свойства и нанасянето му върху ухапване от комар (когато не разполагаме със специален гел) може да намали риска от инфекции, смятат учени, но и да намали сърбежа.

9. За стимулиране на паметта – Медът, оказва се, е една от най-полезните храни за мозъка и стимулиране на краткосрочната памет, смятат учени.

10. Помага при махмурлук – Вкусният мед е богат на фруктоза – плодова захар, която помага за ускоряване на процеса на метаболизиране на алкохола.

Коментирай
Свободно време