Здраве и красота

Скрити признаци на недостиг на йод

Оплаквания, свързани с липсата на ценния минерал в организма

20.09.2023г. / 14 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Йодът е един от най-важните минерали за редица функции в тялото, който обаче не се синтезира в организма, а трябва да се набавя предимно чрез храната. Йодът е отговорен за синтеза и транспорта на хормоните в организма, преди всичко на хормоните на щитовидната жлеза. Важен е и за растежа на клетките, тяхното делене, отговаря и за регулацията на метаболизма.

Натурални начини за стимулиране на щитовидната жлеза

Едни от най-богатите на йод храни са рибата, водораслите, прясното и киселото мляко, морските дарове, орехите, бразилските орехи, сирената, зелените листни зеленчуци.

Ако тези храни не присъстват редовно в менюто ви, както и заради други здравословни пречки, йодът в тялото ви може да се окаже недостатъчно. В такива случаи се появяват някои скрити признаци на дефицит на ценния минерал.

Кои са скритите признаци на недостиг на йод в организма?

Суха кожа

Йодът участва в деленето на всички клетки в организма, включително тези на кожата. Той е важен за щитовидната жлеза и когато е в дефицит, производството на хормони от щитовидната жлеза може да пострада. Ако това доведе до намалена функция на щитовидната жлеза, вероятността да се появи и сухота в кожата, лющене, зачервявания, е голяма.

Повишена чувствителност към студ

Усещането за студ при намалена функция на щитовидната жлеза е чест феномен. Терморегулацията се нарушава, което може да повиши усещането за студ без реално да е толкова студено. В основата на проблема би могъл да е дефицитът на йод, чиято липса играе съществена роля в механизмите на заболяванията на щитовидната жлеза.

5 съвета за отслабване при намалена функция на щитовидната жлеза

Поява на гуша

Дефицитът на йод може да доведе до уголемяване на щитовидната жлеза. Това се случва в опит на функционалната тъкан на жлезата да осигури нужното количество хормони безуспешно. Така се стига до разрастване на тъканта ѝ и уголемяването ѝ.

Трудности в преглъщането

Още един типичен симптом на дефицит на йод е дразненето в гърлото. Възможно е дори да се появи затруднение в преглъщането при по-тежки случаи. Отново нарушената функция на щитовидната жлеза вследствие на намаленото количество йод е в основата на проблема.

Възпаленията и дисфункцията на жлезата могат да причинят усещане за болно гърло без това реално да е така.

Депресия

Един от скритите косвени признаци на дефицит на йод е депресията. Тя настъпва по много различни причини, като една от тях е понижената функция на щитовидната жлеза вследствие на недостатъчно количество йод в организма.

Кои храни са важни за здравето на щитовидната и помагат в отслабването?

Йодът е минерал, който отговаря за състоянието на нервната система и способността ѝ да провежда нервни импулси. Синтезът на невротрансмитери също се влияе от наличието на минерали в организма, включително на йод. Ето защо при недостиг на този ценен елемент настроението може да пострада.

Коментирай