Здраве и красота

Плодове с по-малко съдържание на захар

Вкусни и полезни за здравето

23.09.2023г. / 08 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че захарта и захарните изделия оказват вредно влияние върху здравето ни, затова е важно да ги консумираме по-рядко. От друга страна, плодовете винаги са по-добрият пример за храна, която може да засити глада ни за сладко.

Свежи или сушени без добавени захари, с плодовете също трябва да внимаваме, защото техните естествени захари също могат да са причина за покачването на нивата на кръвната захар и инсулина, килограмите.

Плодовете ни осигуряват ценни хранителни вещества и все пак, когато искаме да внимаваме с приема на въглехидрати е важно да знаем кои от тях имат по-малко захар. Вижте няколко.

Горски плодове

Горските плодове са чудесен вариант, когато ни се хапва нещо сладко, но бихме искали да го заменим с полезна храна, която е с ниско съдържание на захар. Например една чаша ягоди съдържа около 7 грама захар, но ни осигурява фибри и витамин С.

Грейпфрут

Чудесен плод за отслабване, но и за баланс на кръвната захар. Половин плод съдържа около 8 грама захар (количеството ѝ все пак зависи и от размера на плода). Грейпфрутът е богат на фибри, помага за намаляване на целулита, засилва имунитета.

Плодове за детокс на черния дроб

Праскови

Едва ли нещо може да се сравни със задоволителното усещане да потопите зъбите си в сочна, сладка и остра праскова. Една средно голяма праскова съдържа около 13 грама захар.

Портокали

Както и за ябълките, по-добре да изядете един обелен портокал, отколкото да си приготвите фреш от него. Разбира се, фрешът няма да ви навреди, ако не се консумира всеки ден. В 100 грама портокал се съдържат около 9 грама захар. Смята се, че фибрите в плода не само са полезни за храносмилането, но и за контрола на кръвната захар. Твърди се, че редовната консумация на портокали може да намали риска от рак, прави кожата по-красива и други.

Петте най-полезни храни в топенето на мазнини

Авокадо

Ако търсите плод с малко захар, то добавете към менюто си авокадо. То е богато на здравословни мазнини, които се грижат за здравето на сърцето и се смята, че допринасят за понижаване на нивата на LDL холестерола. Авокадото съдържа и фитохимикали, които намаляват оксидативния и възпалителния стрес. В 100 грама авокадо има под 1 грам захар.

Свързани статии

Сливи

Вкусните сливи, които хапваме в края на лятото имат около 10 г захар за 100 грама. Консумацията им помага при запек, осигурявани калий, витамини А, К, подпомага здравето на сърцето, очите и подсилва имунитета.

Какви са последствията от високата кръвна захар?

Ябълки

Ако се налага да внимавате с консумацията на храни, съдържащи захар, помислете за начина, по който ги консумирате. Цялата ябълка има по-нисък гликемичен индекс от ябълковия сок, сочат изследвания. Това означава, че ябълковият сок има потенциала да повиши кръвната ни захар повече, отколкото яденето на цял или обелен плод. Сама по себе си една средна на големина ябълка съдържа само 19 грама захар, докато чаша неподсладен ябълков сок съдържа около 24 грама.

Коментирай
Свободно време