Здраве и красота

Билки за силен имунитет през есента

За повече здраве

14.09.2023г. / 09 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За настинките и грипа няма сезон. И все пак с настъпването на есенния период имунитета ни е изложен на по-голям риск от вируси. Важно е преди да започнем да изпитваме неразположения, да се погрижим за подсилването на имунитета си. Вижте кои ароматни билки могат да ви помогнат.

Внимание! Преди прием се допитайте до лекар.

Ехинацея

Ароматната и красива ехинацея е известна със своите имуностимулиращи ефекти. Някои изследвания показват, че билката може да намали продължителността на настинка и грип. Ехинацея можем да намерим под формата на чай, хранителна добавка. Според западни проучвания, приемането на ехинацея може да намали риска от настинка с повече от 50 процента.

5 грешки, които влошават настинката

Мащерка

Мащерката се смята за една от най-тонизиращите имунната система билки, а хубавото е, че не само може да я добавяме към нашите ястия, но и да я консумираме под формата на чай в комбинация и с други полезни билки. Тя съдържа веществата тимол и карвакрол, за които е известно, че химически са много сходни.

Тимолът поддържа имунната система и действа срещу бактериите, докато карвакролът е мощно антибактериално и противогъбично вещество, сочат изследвания. Етеричното масло от мащерка е най-ефективно срещу бактериите, следвано от маслото от риган. Етеричното масло от мащерка е подходящо за арома лампа, масаж на тялото (в комбинация с базово масло), вана.

Мощни билки против рак

Риган

Риганът не само добавя повече вкус към ястията ни, но и укрепва имунната система, което го прави чудесна билка за есенния сезон. От него можем да си приготвим и отвара, като за нея се смята, че помага при кашлица, настинки, болки в гърлото, гадене, стомашни неразположения и храчки. Риганът съдържа съединения също като мащерката, за които се смята, че имат антибактериални свойства – карвакрол и тимол. Според западно проучване, риганът е ефективен срещу 23 вида бактерии.

5 причини лайката да е толкова полезна билка

Градински чай

Градинският чай е част от семейството на ментата, заедно с мащерката и ригана. Това е ароматна билка, използвана често в кулинарията, но и при вирусни инфекции. Неговите антивирусни свойства се приписват главно на съединения, открити в листата и стъблото на растението.

За един от неговите компоненти е известно, че има антимикробна активност срещу Staphylococcus aureus, бактерия, която има резистентни на антибиотиците щамове. Хубавото е, че градински чай можем да добавяме не само в ястията си, но и да го приготвяме като чай, заедно с други полезни билки.

Свързани статии

Джинджифил

Ароматен и леко пикантен, джинджифилът може да се намери под формата на корен, на прах, като хранителна добавка. Неговата активна съставка – гингерол, му придава пикантния вкус. Смята се, че джинджифилът не само помага за елиминиране на излишните течности от организма, но може да намали риска от инфекции.

Екстрактът от джинджифил може да инхибира растежа на много различни видове бактерии, сочат изследвания. Учените смятат, че билката е ефективна срещу орални бактерии, свързани с гингивит и пародонтит. Чаят от джинджифил пък се смята за полезен при настинки, грип и кашлица, мускулни болки.

Коментирай