Здраве и красота

Кои са най-богатите на калций храни

Здравословни продукти, които укрепват костите

03.10.2023г. / 08 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Калцият е един от най-важните минерали за костите. Повечето хора смятат, че калцият се среща най-вече в млякото и млечните продукти. Въпреки че това е вярно, има някои храни, които са дори по-богати на калций и е добре редовно да бъдат включвани в менюто, за да си набавите необходимите количества калций за здрави и плътни кости.

5 минерала за отслабване

Кои са най-богатите на калций храни?

Сьомга

Мазните риби са известни с наличието си на омега-3 мастни киселини, но те съдържат и много калций. Сьомгата е първенец по съдържание на важния минерал. Много важно е, че тя съдържа и витамин D, който съдейства за усвояването на калция и улеснява неговата функция.

Сардини

Сардините също са мазна риба, която е богата на омега-3, калций и витамин D. Не я отминавайте в магазина, а я включвайте редовно в седмичното си хранене поне 3 пъти.

Бадеми

Бадемите са една от най-полезните ядки. Те съдържат високи нива на калций, важен за костите. Те са богат източник на фибри, полезни мазнини и магнезий, който въздейства благоприятно на нервната система. Фибрите в тях пък са изключително полезни за храносмилането и сърдечносъдовата функция.

Извара

Изварата е много богата на калций. Тя е чудесен източник на протеини и е по-бедна на мазнини от сирената и кашкавалите. По тази причина съдържа и по-малко калории, което я прави прекрасен избор при диети и тренировъчни режими.

Витамини и минерали за баланс на кръвната захар

Портокали

Портокалите и сокът от тях съдържат много витамин С, но и калций. Цитрусовите плодове са чудесен източник на ценния минерал и са страхотен начин да стартирате деня си здравословно.

Свързани статии

Чиа

Чиата е много богата на калций. Тя съдържа невероятните 600 милиграма калций на 100 грама семена. Това е завидно количество, което заслужава внимание.

Зелени листни зеленчуци

В зеленолистните зеленчуци се съдържа голямо количество калций, заради което е добре те да присъстват редовно в храненето на ежедневна база. Ако си правите редовно пресни салати със зелени листни зеленчуци, само 2 чаши от тях ще ви донесат невероятните близо 200 милиграма калций.

Витамини и минерали, от които зъбите се нуждаят, за да са здрави

Нахут

Нахутът е една от най-здравословните храни, които можете да изберете за диетата си. Той е изключително богат на калций, но съдържа и множество фибри, които имат страхотни ползи за сърдечносъдовата, храносмилателната системи, както и за метаболизма. Можете да го включите в супи, салати, печени, варени ястия, печива.

Коментирай