Здраве и красота

Как да понижите кръвната захар без лекарства

Естествени начини за контрол на глюкозата и метаболизма

05.10.2023г. / 10 05ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кръвната захар се влияе от всичко, с което се храните, но и от начина ви на живот. Има косвени фактори, които карат кръвната захар да се повишава, но има и такива, които подпомагат нейното контролиране и понижаване.

Как можете да контролирате кръвната си захар с натурални методи? Можете ли да я понижите без лекарства? Краткият отговор е да. Вижте как да успеете да го постигнете.

5 хитри съвета за балансиране на кръвната захар

Внимание! Статията има информативен характер. Ако страдате от проблеми с кръвната захар, винаги се консултирайте с лекар.

Намалете теглото си

Отслабването е едно от първостепенните по важност неща, които трябва да направите, ако страдате от проблеми с кръвната захар. Независимо дали имате диабет, инсулинова резистентност или някакъв друг метаболитен проблем, той се влошава при наднормено тегло.

Дори да не страдате от здравословен проблем, свързан с кръвната захар, такъв може да се появи, ако не контролирате теглото си. Отслабването и намаляването на мастната тъкан подобрява чувствителността на клетките към инсулина, което прави усвояването на захари много по-качествено.

Тренирайте

Упражненията и цялостното движение намаляват кръвната захар. Когато се упражнявате, тренирате, ходите или извършвате каквато и да е физическа дейност, клетките консумират захарите усилено, така че да осигурят енергия за мускулите. Това е нормален процес, който можете да използвате, за да подобрите кръвната си картина.

11 храни и напитки, помагащи в контрола на кръвната захар

Промени в храненето

Една от най-честите причини за проблеми с нивата на кръвната захар е неправилното хранене. Много хора не си дават сметка колко погрешно се хранят. За да контролирате не само кръвната си захар, но и теглото си е важно да промените диетата си.

За качествен контрол на кръвната захар е важно въглехидратите, захарите, особено добавените да бъдат ограничени. Тестените храни и десертите е добре да бъдат изключени от храненето. Намалете високовъглехидратните храни до минимум и наблегнете на протеините и полезните мазнини.

Пийте много вода

Водата помага за разреждането на захарите в кръвта, което намалява нивата на глюкозата. Достатъчните количества вода в организма са от голямо значение за поддържането на здравословен баланс в обмяната на всички вещества.

Чайове за баланс на кръвната захар

Повече сън

Сънят е много важен за правилния метаболизъм на захарите в тялото, а и не само. Ако не спите достатъчно, организмът няма необходимото време да осъществи всички процеси, имащи отношение към метаболизма и хормоналния баланс. Добрият, редовен и качествен сън помага за намаляване на стреса и балансиране на нивата на кръвната захар и кръвното налягане.

Коментирай