Здраве и красота

10 хранителни комбинации, помагащи в отслабването

Вкусни и полезни

05.10.2023г. / 11 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Знаем, че когато искаме да се чувстваме и да изглеждаме добре, е важно как комбинираме определени храни в менюто си. Докато има хранителни комбинации, от които пълнеем, има и такива, които ни помагат да отслабнем. Вижте 10 от тях и не забравяйте, че ключът в здравословното отслабване е не само в избора на храни, но и в количествата, които изяждаме.

1. Авокадо и тъмнолистни зеленчуци. Салатата от спанак или зеле е с ниско съдържание на калории и много хранителни вещества. Авокадото също помага на тялото ни да абсорбира антиоксидантите от зеленчуците, но също така осигурява полезни мазнини и ситост.

Свързани статии

2. Пилешко месо и лют червен пипер. Пилешкото е едно от най-често препоръчваните меса за диета. В комбинация с лютия пипер, който подобрява метаболизма се получава вкуснотия, топяща излишните килограми.

Въглехидрати, които помагат в отслабването

3. Овесени ядки и орехи. Добавянето на повече фибри към нашата диета може да доведе до загуба на тегло. Орехите и овесените ядки са богати на фибри, засищат и ни осигуряват повече хранителни вещества и енергия.

4. Яйца, черен боб и чушки. Според изследване в Journal of the American College of Nutrition, хората, които закусват с яйца, са склонни да консумират по-малко калории през останалата част от деня. Яйца може да хапнете и за обяд, вечеря, добавяйки към тях боб и чушки. Бобът има протеини, а чушките основно вода и фибри.

Защо е добре да пиете чай от мента всеки ден

5. Плодове с кисело мляко. Киселото мляко е източник на калций и протеини, докато плодовете са богати на антиоксиданти, витамини и минерали. Заедно тези храни са чудесни за червата и доброто ни храносмилане, което е важно, когато искаме да поддържаме добра фигура.

6. Пържола и броколи. Говеждата пържола е богата на протеини и желязо, които тялото ни използва за изграждане на червени кръвни клетки. Те доставят кислород до органите ни, така че липсата им може да доведе до спад на енергийните нива, анемия. Броколите са с малко калории, но с добри количества витамин С, който помага на тялото ни да абсорбира желязото.

Алкални храни за повече здраве и стройна фигура

7. Зелен чай и лимон. Тази нискокалорична напитка е богата на антиоксиданти, наречени катехини, които могат да ни помогнат да изгорим повече калории и мазнини. Лимонът подпомага този процес.

Свързани статии

8. Многозърнест хляб с яйца. Яйцата са отличен източник на протеини, а многозърнестият хляб е богат на въглехидрати. Тази хранителна комбинация е чудесна за подпомагане в свалянето на излишните килограми. Може да се добави малко авокадо към 2-3 яйца, 1 препечена филийка хляб, няколко резена домат, краставица. Вкусно и засищащо.

9. Овесени ядки с кисело мляко или плодове. Богати на фибри и протеини, овесените ядки могат да се комбинират с кисело мляко, горски плодове или летни плодове. Чудесна закуска, която е полезна за здравето на червата (освен ако имате непоносимост), повишаваща ситостта, енергийните ни нива и имунитета. Хранителната комбинация може да е под формата на овесена каша с останалите съставки или да се приготви смути с нея.

10. Сьомга и сладки картофи. Рибата е богата на омега-3 мазнини, за които е доказано, че помагат в загубата на излишните килограми. Сладките картофи са богати на въглехидрати, но в сравнение с обикновения картоф, те са за предпочитане, когато се опитваме да отслабнем.

Коментирай