Бременност

6 храни, които са полезни за бременните жени

Грижете се за себе си и за бебето

29.09.2023г. / 05 56ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е един от най-магическите периоди в живота на всяка жена и тогава нейното тяло вече не е само неин дом. Невероятното чудо на живота не може да бъде обяснено, то трябва да бъде изпитано! И макар този момент да е неповторим и дълго чакан, той може да бъде и изпълнен с несигурност, страхове, надежди и трепети. Хормоналната буря, която се разразява в тялото ви, може да ви накара да промените хранителните си навици.

Но ви съветваме да се опитате да устоите на желанията си за нездравословна храна и да предпочетете продукти, които ще допринесат не само за вашето здравословно състояние, но и за това на вашето бебе. А ето и няколко предложения:

Бобови култури

Бобовите растения са с високо съдържание на фибри, а в състава на някои от тях влизат и желязо, магнезий и калий. Освен това те са страхотни растителни източници на протеини, калций, фолиева киселина и други. Това ги прави ценно допълнение към вашата диета. Фолатът, който се съдържа в тях е много ценен както за вас, така и за вашето бебе, при това още преди зачеването и най-вече през първите три месеца от бременността. Съветваме ви да разнообразите менюто си и да включите към него ястия като хумус, бобена салата, супа от леща и др.

Трикове за по-бързо забременяване

Яйца

Яйцата са предпочитана храна за всички, които тренират редовно, тъй като са един от най-популярните източници на протеини. Но освен това, в състава им влиза и холин – вещество, което е жизненоважно по време на бременност и подпомага развитието на мозъка и гръбначния стълб на бебето. Освен това яйцата са здравословна и пълноценна храна, тъй като съдържат по малко от всички необходими хранителни вещества (протеини, мазнини, витамини и минерали).

Кои чайове са безопасни при бременност и кои не

Горски плодове

Освен със страхотния си вкус, горските плодове ще ви изумят и с полезните си вещества. Те съдържат полезни въглехидрати, витамин C, фибри и антиоксиданти. Именно те са предпочитаните плодове в режими с нисък прием на въглехидрати, тъй като техният гликемичен индекс не причинява драстични покачвания в нивата на кръвна захар. Можете да ги добавите към вашата закуска от кисело мляко и овесени ядки или пък да си приготвите вкусно смути, което да изпиете между храненията.

Как да намалите сутрешното гадене по време на бременност

Авокадо

Здравословните мазнини, които се съдържат в авокадото помагат за изграждането на кожата, мозъка и тъканите на вашето малко бебе. Освен това то съдържа и антиоксиданти, витамини от B групата, витамин К, калий, мед, витамин Е, витамин C и др. За да разнообразите диетата си, добавете авокадото към салати, в смутита, върху препечена филийка или пък като заместител на майонеза или заквасена сметана.

Какво предизвиква коремна болка при бременност

Кисело мляко

Три-четири порции млечни храни на ден могат да ви помогнат да подсигурите ежедневните си нужди от калций, а киселото мляко е един от най-здравословните ви избори. Вашето малко бебе постоянно се нуждае от калций за своите растящи кости, а пък вие се нуждаете от този елемент, за да поддържате здравето на костната си система, мускулите и нервите. Добрите бактерии в киселото мляко ще ви помогнат да подобрите чревната си флора. Можете да си направите лека закуска или междинно хранене, като към него добавите нарязан плод, малко мед, семена от чиа или пък овесени ядки. Можете дори да използвате киселото мляко за приготвянето на нискокалорични сосове за салати и ястия.

Как разберете дали сте в овулация

Полезни протеини

Храните, които са богати на протеини ефективно подпомагат растежа на вашето бебе, приемът им ще насърчи развитието на мозъка и сърцето му и в същото време ще ви осигури енергията, от която тялото ви се нуждае. Включете към дневното си меню риба, пилешко, пуешко, агнешко, телешко или немазно свинско.

Камъни за репродуктивно здраве

 

 

Коментирай