Здраве и красота

Хранителни елементи за здравето на мозъка

Можем да си ги набавим чрез храни, напитки или добавки

14.10.2023г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че редовната спортна активност помага не само да сме в добра форма, но също така благоприятства и здравето на мозъка. А същото е и с храните, които консумираме. За някои се смята, че ускоряват процесите на стареене, докато други повлияват добре на когнитивната функция. Това се дължи на определени хранителни вещества, от които мозъкът ни се нуждае. Тях можем да си ги набавим чрез полезни храни и напитки, както и чрез прием на хранителни добавки, след консултация с лекар. 

Кои са едни от най-важните хранителни вещества за мозъка?

Омега-3 мастни киселини

Тези полезни мастни киселини, които можем да си набавим, консумирайки риба, морски дарове, орехи, ленено семе и други, са свързани с по-ниски нива на бета-амилоид. Това е вид протеин, открит в мозъците на хора с увреждане, свързано с болестта на Алцхаймер. 

Учените смятат, че омега-3 мастните киселини са от съществено значение за структурата и функционирането на мозъка. Изследвания показват, че достатъчното количество омега-3 мастни киселини след мозъчно сътресение или друга мозъчна травма, могат да имат защитен ефект срещу трайно увреждане.

Полезни есенни храни за красива кожа

L-теанин

Тази аминокиселина се съдържа предимно в зеления и черния чай, но може да се намери и под формата на хранителна добавка. Смята се, че помага за успокояване на невротрансмитерите, което действа благоприятно на настроението и стреса. Тъй като стресът влияе отрицателно върху функционирането на мозъка, чаша зелен чай е добра идея за дневното ни меню. Западни изследвания показват, че аминокиселината може да подобри когнитивното функциониране.

За какво е полезен миксът от подправки за тиква

Витамин Е

За него е известно, че действа като антиоксидант в тялото и предпазва клетките от оксидативен стрес. Това е вид увреждане, причинено от свободните радикали (нестабилни молекули в тялото), дори при хора с болестта на Алцхаймер. Мозъкът е особено податлив на оксидативен стрес, който се увеличава по време на стареенето и е основен фактор за когнитивен спад. Храни, които са богати на витамина са тъмнолистни зеленчуци, авокадо, червена чушка, ядки, манго, тиква, семена и други. 

Храни с хистамин, които влошават алергиите

Гинко билоба и L-carnitine

Доказано е, че гинко билоба подобрява паметта и че допринася за поддържане на здравословен кръвен поток към мозъка. От друга страна, Л-карнитин не само спомага за това да имаме повече енергия по време на спорт и да топим излишни килограми, но според изследвания, подобрява когнитивните функции и невротрансмитерната функция. 

Свързани статии

Витамини от група В

Когато става въпрос за здравето на мозъка, специалисти сочат като едни от най-важните витамини B6, B12 и B9 (фолат). „Тези три вида витамини от група В са необходими за нормалното функциониране на мозъка“, споделя д-р Агарвал, „и всеки техен дефицит може да увеличи риска от загуба на паметта и други форми на когнитивен спад.“ Добавете към менюто си фасул, папая, яйца, броколи и други. 

Витамин С

Друго хранително вещество, което е особено важно за здравето и функцията на мозъка. Витамин С действа като антиоксидант и е известен с това, че подсилва имунитета. Но витамин С и други флавоноиди също поддържат мозъка. Според западно проучване, хората, които консумират поне веднъж седмично ягоди, които са богати на витамин С, са имали по-малка вероятност да развият Алцхаймер в течение на почти 20-годишния период на изследването. Витамин С можем да си набавим и консумирайки и други свежи плодове, а и зеленчуци. 

Коментирай
Свободно време