Здраве и красота

7 причини цикорията да е толкова полезна

Ползи за здравето от прекрасния зеленчук

04.11.2023г. / 09 00ч.
Илияна Николова
7 причини цикорията да е толкова полезна

Цикорията е прекрасно на вкус растение, което има невероятни ползи за здравето. Може да ви звучи екзотично и средиземноморско, и това не е изненада, защото се използва именно в кухнята на средиземноморските народи. Цикорията заслужава място и във вашата кухня, защото притежава феноменални хранителни и здравословни качества, които могат само да обогатят храненето ви и да допринесат за здравословното ви състояние.

Защо цикорията е толкова полезна?

Съдържа ценни витамини и минерали

Цикорията е богата на много микроелементи, сред които витамини А, В6, К, Е, С. Тя е прекрасен източник и на манган, калций, калий, желязо, цинк, магнезий, фолиева киселина. Съдържа и множество фибри, които са важни за редица функции на организма, включително на сърдечносъдовата и храносмилателната системи.

Стимулира сърдечносъдовото здраве

Фибрите, витамините и минералите в цикорията намаляват сърдечносъдовия риск и подобряват функциите на кръвоносните съдове и сърцето. Редовната консумация на цикория допринася и в контрола на кръвното налягане.

Намалява риска от рак

Заради богатото наличие на антиоксиданти в състава си, цикорията понижава и риска от рак. Свободните радикали и стреса в клетките създават условия за развитие на туморни клетки. Антиоксидантите имат за задача да неутрализират тези ефекти, а цикорията е изключително богата на тези биоактивни елементи.

Подобрява храносмилането и метаболизма

Фибрите и наличието на много вода в цикорията стимулират храносмилателната функция, усвояването на хранителните вещества и ускоряват метаболизма. Цикорията подобрява синтеза и секрецията на храносмилателни ензими, което подобрява състояния като киселинен рефлукс, раздразнени черва, запек.

Свързани статии

Стимулира отслабването

Ако редовно включвате цикория в менюто си, тя ще ви помогне да се справите с наднорменото тегло.  Бедна е на калории, но е богата на фибри, което потиска глада и създава усещане за дълготрайна ситост. Освен това е храна с нисък гликемичен индекс, което означава, че не повишава кръвната захар, а стимулира чувствителността на клетките към инсулина.

Повишава имунитета

Цикорията е много богата на витамин С и антиоксиданти, които вкупом стимулират имунната система. Полифенолите в цикорията повишават имунните защити, имат противовъзпалителен ефект, който допълнително дава възможност на имунната система да се справя с всички предизвикателства.

Действа диуретично и е полезна за бъбреците

Цикорията има диуретичен ефект, което е добре за бъбреците, тъй като подпомага извеждането на  излишните течности и токсини от тялото. В този смисъл цикорията е наистина полезна, защото ако бъбреците работят добре, целият организъм и функции ще протичат правилно.

Коментирай