Здраве и красота

11 ползи за здравето от консумацията на тиквички

Имат малко калории

22.08.2023г. / 15 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кога бе последният път, в който сготвихте нещо вкусно с тиквички? На пазара или в супермаркетите можем да избираме между различни видове тиквички. Подходящи за салата, супи, пълнене, десерти, предястия, пица и други, тиквичките ни позволяват да ги приготвим по толкова много начини. Но освен, че са много апетитни, те имат и редица ползи за нашето здраве.

Вижте 11 от тях. 

1. Тиквичките са добър източник на фибри, което осигурява ситост, но и подобрява храносмилането.

2. Имат малко калории и скорбяла, но повече вода, което ги прави подходящи за здравословната ви диета.

3. Смята се, че редовната консумация на тиквички допринася за това да запазим кожата си по-млада. Зеленчуците също така могат да намалят признаците на стареене чрез намаляване вредите, които свободните радикали нанасят върху кожата ни.

10 летни рецепти с тиквички

4. Намаляват риска от ракови заболявания. Според западни учени, витамин С, фибрите и лутеинът в тиквичките също помагат за намаляване на окислителното увреждане на ДНК и намаляват растежа на раковите клетки.

5. Тиквичките ни осигуряват, освен лутеин и зеаксантин, както и други важни антиоксиданти, за които е известно, че предпазват ретината, роговицата и макулата от увреждане от UV светлина, загуба на зрение и слепота. Това ги прави полезни за очите. 

6. Действат противовъзпалително. Редовната консумация на тиквички се смята, че може естествено да намали възпалението в организма, като по този начин се намалява и риска от различни неразположения и заболявания.

7. Полезни за здравето на костите и зъбите. Това се дължи на лутеина, витамин К и зеаксантина, които съдържат зеленчуците. Освен това, магнезият в тиквичките помага за изграждането на здрави кости и подобрява мускулната контракция, сочат изследвания.

8. Богати са на витамин С. Знаем, че зеленчуците са богати на този антиоксидант, но специално тиквичките наистина са богати на него, според изследвания. Учени смятат, че една средно голяма тиквичка съдържа над 50% от препоръчителния дневен прием на витамин С.

Свързани статии

9. Намаляват задържането на излишни течности. Тъй като са богати на калий. Освен това, този минерал може да бъде естествен начин за понижаване на кръвното налягане, защото противодейства на диети с високо съдържание на натрий. Калият балансира натрия в тялото.

10. Консумацията на достатъчно тиквички може да помогне за регулирането на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и инсулина, сочат проучвания. Балансът на манган, калий и натрий в тялото ни е от решаващо значение за здравето на щитовидната и надбъбречната жлеза. 

11. Намаляват риска от развитието на диабет тип 2. Липсата на въглехидрати и захар прави тиквичките богата на хранителни вещества храна, която може да предотврати диабета. Тиквичките спомагат за предотвратяване на пиковете и спадовете на инсулина и кръвната захар.

Коментирай