Здраве и красота

Най-полезните храни против стрии

Как да предпазите кожата от видими белези при разтягане и свиване

09.11.2023г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Най-полезните храни против стрии

Стриите са истински кошмар за всяка жена. И въпреки че са често срещан проблем, никоя жена не иска да ги вижда по кожата си. Стрии могат да се получат както при напълняване, така и при отслабване, а понякога просто кожата е предразположена към тях. 

Когато стриите се появят по кожата, премахването им е невъзможно. Могат да се прилагат процедури за намаляването им, но пълното им изчезване няма как да се случи. Може обаче да намалите риска от появата им, като наблегнете на някои храни, защото красотата идва отвътре. 

Мазните храни, богати на полезни мазнини, имат свойството да хидратират и подхранват кожата отвътре, като това я прави по-еластична и по-малко податлива на разтягания, водещи до стрии. 

Важно е храната да е богата и на витамин С, който е естествен стимулант на синтеза и усвояването на колаген – основният протеин, правещ кожата разтеглива, млада, здрава и жизнена. 

Кои са най-полезните храни против стрии?

Риба 

Колкото по-мазна е рибата, толкова по-добре от гледна точка на превенцията и прикриването на вече съществуващите стрии. Мазните риби съдържат големи количества омега-3 мастни киселини, които проникват дълбоко, подхранват и хидратират кожата. 

Това я прави по-гладка, еластична, жизнена и ѝ помага да се справи с възпаленията, стареенето и уврежданията. 

Свързани статии

Морски дарове 

Морските дарове, в частност стридите, са изключително богат източник на омега-3, но и на цинк. Цинкът е минерал с много мощно въздействие върху кожата. 

Той помага тя да е по-еластична и разтегателна, което намалява видимостта на стриите и спомага за превенцията на появата на нови такива. 

Боровинки 

Боровинките са един от най-полезните плодове, които можете да изберете за здравето си като цяло, включително за кожата. Боровинките са много богат източник на фибри и антиоксиданти. 

Те са и първенци по съдържание на витамин С, а този витамин е пряк участник в синтеза и усвояването на колаген. 

Антиоксидантите намаляват възпалението, блокират действието на свободните радикали, причиняващи стареене, увреждания на кожата и поява на несъвършенства. 

Цитрусови плодове  

Всички цитруси са прекрасен източник на витамин С, а както споменахме, без него синтезът и усвояването на колаген са немислими. 

Яжте колкото се може повече цитрусови плодове, особено в сезона им, за да подпомогнете кожата си в борбата със стриите и всички останали несъвършенства. 

Оранжеви плодове и зеленчуци 

Всички оранжеви плодове и зеленчуци са богати на бета-каротин, който при метаболизиране се разпада до витамин А. Този витамин е естествен антиоксидант, участващ във всички процеси в кожата. 

Той изгражда и насърчава деленето на клетките, бори се с възпаленията и прави кожата гладка, еластична, мека и по-млада.

Коментирай