Здраве и красота

Защо лукът трябва да присъства всеки ден на трапезата

Какви са ползите за здравето от този зеленчук

26.10.2023г. / 14 56ч.
Илияна Николова
Защо лукът трябва да присъства всеки ден на трапезата

Лукът е не просто прекрасна добавка към всяко ястие и салата. Той придава чудесен вкус и прави изживяването от храната още по-вълнуващо. Но той е и много полезен. Лукът притежава невероятни хранителни вещества, заради които подобрява здравословното състояние в много аспекти. 

Защо лукът трябва да присъства всеки ден на трапезата ви?

Лукът съдържа много минерали, сред които безценните калий, манган, магнезий, както и витамините С, В6 (фолиева киселина). 

Освен това лукът е изключително богат на фибри и вода, което го прави прекрасен за метаболизма, хидратирането, осигуряването на енергия и баланс на кръвната захар, инсулина, холестерола. 

Лукът редуцира риска от диабет 

Тъй като лукът е беден на захари и богат на фибри, той е прекрасно природно средство за естествен баланс и контрол на кръвната захар. Когато тя е в контролирани стойности и без резки скокове и спадове в организма, това не предизвиква скокове и в инсулина. 

Този баланс е от съществено значение за превенцията и контрола на диабета и свързаните с него метаболитни проблеми. 

Свързани статии

Лукът контролира холестерола 

Лукът трябва да присъства ежедневно на трапезата ви под някаква форма, защото ще ви помогне да се справите с високия холестерол. Той е богат на фибри и вода, които допринасят за намаляването на лошия холестерол и превенцията на запушване на кръвоносни съдове. 

Лукът прави имунната система по-здрава 

През есенния и зимния сезон добрият имунитет е ключов, защото това е моментът, в който организмът е атакуван от безброй вируси и патогени. Имунната система трябва да е в добро състояние, за да се справя с тези предизвикателства, а лукът е тук, за да помага. Включвайте го редовно в храненето всеки ден под някаква форма за силен имунитет

Лукът подобрява храносмилането 

Отново заради богатото наличие на фибри и вода, лукът е така полезен за храносмилателния тракт. Той има свойството да балансира чревната флора, да ускорява извеждането на токсините от червата, да стимулира синтеза на храносмилателни ензими. 

Лукът е полезен при косопад 

Както консумацията на лук, така и външното му прилагане върху скалпа помагат против косопад, особено през есента. Не забравяйте да го хапвате всеки ден, но и да си правите маски с него. Косата ви ще ви е благодарна. 

Коментирай