Здраве и красота

Признаци на недостиг на цинк, за които не подозирате

По какво да познаете, че страдате от дефицит на този важен минерал

29.10.2023г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Признаци на недостиг на цинк, за които не подозирате

Цинкът е един от най-важните минерали за човешкото тяло. Той има особена важност и през есенно-зимния сезон, тъй като играе съществена роля за имунната система. А през студените месеци добрият имунитет е повече от важен за здравето. 

Цинкът има множество други важни функции, заради които е важно да се следят оптималните му нива в тялото. 

Този минерал се среща в някои храни в по-изявени количества. Сред тях са морските дарове, ядките, рибата, бобовите, спанакът, яйцата, авокадото. 

Ако не включвате редовно разнообразието на тези храни в менюто си, има вероятност да страдате от недостиг на цинк. 

Кои са признаците на дефицит на цинк, за които не подозирате?

Свързани статии

Косопад 

Цинкът е много важен за формирането на фоликулите и растежа на нови косми. Без него косата става слаба, лесно пада и растежът се забавя. Възможно е да се появят и проблеми със скалпа и кожата по тялото.

Слаб имунитет 

Ако се разболявате лесно, хващате всяка настинка и трудно се оправяте от инфекцията, много е вероятно да имате дефицит на цинк. Този минерал играе много важна роля за процесите на имунната система и при недостиг защитните и оздравителните сили спадат. 

Проблеми със слуха 

Слухът може да отслабне или да се появи шум в ушите при недостиг на цинк. Тежките форми на недостиг на важния минерал могат да доведат дори до загуба на слуха. Ако имате инфекция или възпаление на средното ухо, дефицитът на цинк може да затрудни оздравяването. 

Проблеми с усещането на вкусове 

Цинкът участва в процесите, свързани с всички сетива. Вкусовите рецептори се нуждаят от цинк, за да функционират правилно. Ако имате скрит недостиг на цинк е възможно да изпитвате трудности в усещането на интензитета на вкуса на храната. 

Страдате от хронични заболявания 

Цинкът има мощна противовъзпалителна природа. Той се бори с оксидативния стрес в клетките и тъканите, причинен от свободните радикали. Ако имате постоянен дефицит на цинк в организма, без да подозирате, това може да създаде условия за различни хронични заболявания. 

Коментирай