Здраве и красота

Оплаквания, показващи дефицит на витамин А

Признаци, че в тялото ви има недостиг на ценния витамин

14.08.2023г. / 14 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин А е много важен за организма и здравето. Той е мастноразтворим витамин, който има мощни антиоксидантни свойства. Участва в изграждането на тъканите и съдейства за правилната регенерация на клетките.

Признаци на дефицит на фосфор и защо този минерал е толкова важен

Недостигът на витамин А може да доведе до сериозни негативни ефекти, които се изявяват с редица оплаквания. Дефицитът на витамин А може да се свърже с влошаване на зрението, състоянието на кожата, косата, ноктите, имунната система, репродуктивните способности на организма.

Кои са оплакванията, които подсказват, че може да страдате от дефицит на витамин А?

Усещане за сухота в очите

Витамин А участва в овлажняването на очите, което е от изключително голямо значение за предпазването на окото от възпаления, замърсявания, различни раздразнения. Ако в тялото няма достатъчно витамин А има вероятност да изпитвате сухота в очите, придружена с глождене, мъждене, сърбеж, дразнене.

Влошено зрение

Влошаването на зрението може да е причинено от недостиг на ценния витамин А. Той играе роля в редица механизми в зрителната функция. Един от признаците на недостатъчни нива на витамин А в тялото е влошеното нощно зрение.

Ако виждате размазано нощем или при смрачаване, това може да се дължи на претоварване на очите, продължителна работа на компютър, вглеждане в цифри или недостиг на витамин А.

Признаци на дефицит на витамин Е

Поява на пъпки или акне

Витамин А влияе пряко на процесите в кожата. Той потиска възпаленията, стимулира регенерирането на кожните клетки, контролира секрецията на мастните жлези. Когато има недостиг на витамин А е възможно да се появи акне, кожата да се омазни и да започнат да се появяват черни точки, запушени пори, възпаления и гнойни пробиви.

Трудности в зарастването на кожата

Ако раните ви зарастват трудно, една от възможните причини е дефицит на витамин А. Тъй като той участва активно в регенерацията и деленето на клетките, недостигът му предизвиква трудности в зарастването на раните.

Безплодие

Дефицитът на витамин А може да доведе до трудности в зачеването. В по-тежки случаи може да предизвика дори безплодие. Важно е навреме този недостиг да бъде коригиран и да се набавят нужните количества витамин А в тялото, за да може този процес да бъде обърнат.

Признаци на дефицит на различни витамини и минерали

Особено важно е дефицит на витамин А да не се допуска по време на бременност, за да се избегнат трудности в развитието на плода, причинени от нарушено делене на клетките заради недостатъчни нива на витамин А в тялото.

От кои храни да си набавите витамин А по натурален път?

Сред най-богатите източници на витамин А са яйцата, спанакът, сладките картофи, морковите, тиквата, кайсиите, броколите, шамфъстъкът, черният дроб, мазните риби.

Коментирай