Здраве и красота

4 супер ползи на мурсалския чай

За да засилите благоприятните му свойства, пийте го с мед 

21.11.2023г. / 09 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Мурсалският чай е уникална билка, която се среща само на Балканския полуостров. Най-спокойно можем да го наречем едно от „чудесата“ на България. Мурсалският чай (Sideritis scardica) е билка, която се пие за дълголетие и жизненост. Той е един от най-мощните и активни антиоксиданти.

Какви са неговите полезни свойства? 

Мурсалският чай има противоанемично, антимикробно, противовъзпалително, тонизиращо действие. Счита се, че редовната му употреба може да ни поддържа в добро настроение и в кондиция. Предпазва организма от въздействието на свободните радикали и забавя процесите на стареене на клетките. Забавя развитието на заболявания, свързани със стареенето на организма. Подпомага ключови процеси като регулиране на пулса и кръвното налягане. Има очистително действие и спомага за премахването на вредни вещества и радиоактивност. Билката е идеална и при „тривиални“ заболявания – настинки, кашлица и др. Той е особено ефективен при лечение на пикочните пътища и простатит, чернодробни и бъбречни заболявания. Напоследък мурсалският чай е известен и като „българската виагра“. Чаят има много силен специфичен вкус, който напомня мента. 

Подпомага работата на храносмилателната система 

Можете да го използвате и като помощно средство за профилактика и лечение на състояния и заболявания, свързани с функцията на храносмилателната система – в това число гастрит и дори хранителни отравяния. 

Свързани статии

Увеличава защитните сили на организма 

Можете да се насладите от ползите на мурсалския чай, особено през есенно-зимния сезон. Този период от годината се свързва с чести боледувания, а тази билка може да ви помогне да засилите имунитета си. Мурсалският чай може да издържа на ниски температури и екстремни условия, а тези му качества могат да помогнат на тялото да се пребори с болестите и да изгради по-добра защита от тях.

Помага при анемия 

Тайната на действието на уникалната билка се крие в това, че тя може да достави на тялото ви незаменимата фолиева киселина. А при добри нива на фолиевата киселина, желязото се усвоява по-ефективно. Всъщност, неговият недостиг е причината за развитие на анемия.

Свързани статии

Облекчава признаците на бронхит

Благодарение на мощните си отхрачващи и противовъзпалителни качества, билката може да подобри състоянието на хората, които страдат от бронхит. Мурсалският чай не само подпомага работата на бронхите, но и предпазва от повторна поява на заболяването. За да подсилите лечебните му свойства, не забравяйте да прибавите към него лъжичка ароматен мед.

Свързани статии

Какво съдържа мурсалският чай?

В състава му влизат флавоноидни, фенилпропаноидни гликозиди, танини, терпеноиди, дитерпени и етерични масла, феноли, иридоиди, урсолова и олеанова киселина, множество микроелементи като желязо, мед, цинк, кобалт и селен. Освен това той съдържа и макроелементите – калций, магнезий, калий и натрий. Те обясняват фармакологичното действие на тази билка. 

Свързани статии

Как да си приготвите мурсалския чай?

За да се насладите на най-добрия чай, трябва да изберете цели, здрави стръкчета. По желание можете да ги накъсате или пък да ги оставите цели. Изберете няколко (4-5) и ги залейте с вряла вода (около 250 – 500 мл). Нека да ври около 5 минути. Оставете малко да се охлади и след това, по желание овкусете с мед. 

Коментирай