Здраве и красота

5 навика, които ви пречат да свалите излишните килограми в областта на ханша

Може би сте изложени на хроничен стрес 

06.11.2023г. / 12 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако някога сте се опитвали да свалите излишните килограми и сте успявали, вероятно сте забелязали как първо изчезват мазнинките от местата, на които най-малко желаем това – като например бюста. Точно обратно стои въпросът с бедрата и ханша. Изглежда, че мастните натрупвания си остават там, колкото и строга диета да пазим. Може би без да искате допускате някои грешки в ежедневието си, които ви пречат да се освободите от нежеланите килограми на определени места. А ето и кои могат да бъдат те: 

Спазвате диети с йо-йо ефект 

Със сигурност ви се е случвало – спазвате строга диета за определен период от време, успявате да свалите няколко килограма, но след това отново си ги възстановявате и дори качвате малко отгоре. Това е така нареченият йо-йо ефект. Когато отслабвате, вие губите и малко мускули заедно с мазнините, особено ако приемът на протеини по време на диетата ви е недостатъчен. Но когато си възвърнете килограмите (освен ако не правите силови тренировки), теглото, което качвате, ще бъде предимно мазнина. По този начин накрая вие ще се окажете с по-висок процент телесни мазнини отпреди това. Като те могат да са разположени в корема, бедрата, задните части или някъде другаде. 

Не взимате предвид, че сте в менопауза 

Упоритите мазнини по ханша, корема и задните части могат да бъдат резултат от спада на естрогена, който настъпва по време на перименопаузата и менопаузата. Тъй като тялото ви завършва цикъла на детеродната си възраст, то преразпределя запасите от мазнини към средната част на тялото ви. Това може да се изразява в поява на излишни мазнини около корема и ханша. 

Изпитвате ежедневен стрес  

Когато нивата на стрес са високи, тялото ви освобождава хормона на стреса – кортизол. Кортизолът подготвя тялото да се справи със стресора, като подбужда реакцията, позната като: „Бий се или бягай“. Но когато сте изложени на хроничен стрес, нивата на кортизол се натрупват в кръвта, което води до образуването и натрупването на излишни мазнини, особено в средната част на тялото. 

Приемате прекалено много или прекалено малко калории 

За да отслабнете е необходим калориен дефицит. Това означава, че трябва да изгорите повече калории, отколкото консумирате. В продължение на много години се смяташе, че ако приемате с 3500 калории по-малко на седмица, ще можете да свалите около 0,5 кг мазнини. Въпреки това, последните изследвания показват, че необходимият калориен дефицит варира при всеки човек. Когато спазвате хранителен режим може би имате усещането, че не приемате много калории и това може да е така. Проучванията обаче показват, че хората често пъти са склонни да преценяват неправилно броя на калориите в едно хранене.

При едно проучване участниците били помолени да тренират на бягаща пътека и след това да преценят броя на изгорените калории; а след това да консумират храна със същия брой калории. Накрая се установило, че участниците значително подценяват или надценяват калориите в упражненията и храната. От друга страна, прекаленото намаляване на приема на калории може да бъде непродуктивно. Проучвания върху много нискокалорични диети показват, че те могат да доведат до загуба на мускули и значително забавяне на метаболизма.

Не приемате достатъчно протеини 

Набавянето на достатъчно протеин е важно, ако се опитвате да отслабнете. Всъщност е доказано, че протеинът помага при загуба на тегло по няколко начина: той води до намаляване на апетита и увеличаване на чувството за ситост; подобрява скоростта на метаболизма и ви предпазва от загуба на мускулна маса по време на тренировка и отслабване. За да си набавите нужното количество протеин, просто се опитайте да го добавите към всяко ваше хранене. За предпочитане е да си набавяте протеин от различни източници – както растителни, така и животински. Със сигурност не се ограничавайте само до консумацията на един вид протеини (например животински) и помислете как можете да включите в менюто си ядки, семена, бобови култури, соя, нахут, черна леща и др.

Коментирай