Здраве и красота

10 ползи за здравето от етеричното масло от лимонена трева

Облекчава главоболието

12.11.2023г. / 05 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чували ли сте за лимонената трева? Като билка, тя е основна съставка в тайландската, виетнамската, камбоджанската и индонезийската кухня. Може да бъде намерена под формата на чай и етерично масло. Етеричното масло от лимонена трева е едно от най-популярните употребявани етерични масла, заради голямото разнообразие от приложения, но и ползи за здравето. 

Може да се добавя към вана, дифузер, аромалампа, бутилка с вода със спрей за освежаване и дезинфекция на въздуха. Нанесено върху кожата или косата, то винаги трябва да се разрежда с други масла. За най-добри ползи от маслото е важно преди употреба да се консултирате със специалист относно това как да го ползвате според вашите нужди. 

За какво е полезно това уникално масло?

1. Естествено облекчаване на стреса. Етеричното масло от лимонена трева е известно със своя ободряващ аромат, който има успокояващ ефект върху ума и тялото, което го прави отлично естествено средство за облекчаване на стреса.

2. Успокоява мускулни болки. Това ароматно масло има аналгетични и противовъзпалителни свойства, за които се смята, че могат да помогнат за успокояване на възпалените мускули и облекчаване на болката. Може да си направите масажна комбинация от няколко капки масло от лимонена трева с базови масла, като кокосово масло или масло от жожоба. Нежно масажирайте сместа върху засегнатите области за облекчаване на мускулния дискомфорт.

Свързани статии

3. Повишава имунната функция. Още едно предимство от използването на масло от лимонена трева е, че то има мощни антимикробни и антисептични свойства, които могат да подсилят имунната система и по този начин да предпазят тялото от вредни патогени. За да повишите имунната защита, разредете етеричното масло с базово и го нанесете върху гърдите или стъпалата на краката.

4. Подпомага храносмилането. Етеричното масло от лимонена трева стимулира секрецията на храносмилателни ензими. За да облекчим храносмилателните проблеми, бихме могли да комбинираме няколко капки от маслото с кокосово масло, масло от шея или жожоба и нежно да масажираме корема си с кръгови движения.

5. Репелент против насекоми. Има редица етерични масла, които могат да се ползват като естествени репеленти. Маслото от лимонена трева е едно от тях.

Свързани статии

6. Повишава настроението и концентрацията. Когато имаме нужда да подобрим настроението си, но и да се концентрираме върху ежедневните задачи, маслото от лимонена трева е нашият аромат.

7. За здрава кожа. Етеричното масло от лимонена трева е известно със своите стягащи и антибактериални свойства. Спомага за облекчаване на акнето, стяга и тонизира кожата, подобрява тена ѝ. Може да се добавя към домашни маски за лице или да се нанася, но в комбинация с други масла.

8. Подобрява качеството на съня. Въпреки че маслото носи ободряващи ефекти, то би могло да помогне и за това да създадем релаксираща атмосфера в спалнята. 

Свързани статии

9. Ароматното масло е чудесен източник на основни витамини и минерали, като витамини С и А, витамини от група В, фолат, магнезий, фосфор, манган, мед, калий, калций, цинк, желязо. В допълнение, според New York Institute of Aromatic Studies, маслото от лимонена трева има действие върху съединителната тъкан, лимфните капиляри и съдове, така че е полезно при отоци и лимфна конгестия.

10. Помага за понижаване на температурата. За етеричното масло от лимонова трева е известно, че е антипиретик, което го прави подходящо за понижаване на температурата чрез предизвикване на обилно изпотяване. Когато се потим, тялото се охлажда, но и се елиминират токсини.
 

Коментирай