Здраве и красота

Ефикасни етерични масла против главоболие

Натурални методи за облекчаване на болка в главата

13.07.2023г. / 15 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Главоболието може да ви направи тотално неспособни да се справите с ежедневните си ангажименти и задачи. Ако главоболието е силно, това прави справянето с него още по-трудно, защото може да ви попречи да се съсредоточите в работата, в ученето, във всичко, което вършите през деня.

Причините за главоболие могат да са много и различни – от нервно претоварване до хормонални дисбаланси, храна, промени в кръвната захар и кръвното налягане, неспокоен сън, консумация на алкохол.

Кои хранителни елементи намаляват главоболието

Едно от първите неща, които обикновено правим при главоболие, е да изпием „едно хапче за глава“. Болкоуспокояващите и противовъзпалителните средства обаче невинаги помагат. Понякога се налага да изпиете още едно и още едно, а тези медикаменти могат да предизвикат стомашни раздразнения.

В случаи на главоболие можете да се обърнете към природата. Има някои прекрасни натурални етерични масла с много добри качества за успокояване на болката.

Кои са най-ефикасните етерични масла при главоболие?

Масло от лавандула

Лавандулата има прекрасни свойства срещу главоболие. Тя има успокояващи нервната система ефекти, които намаляват тревожността, безпокойството, нервното напрежение, които много често са причина за болка в главата.

Етеричното масло от лавандула може да се нанася директно върху кожата без притеснения. Рядко предизвиква раздразнения и е много полезно за хидратирането и подхранването ѝ.

4 неща, които могат да предизвикат главоболие

Нанесете 2-3 капки етерично масло от лавандула по слепоочията и челото. Разтрийте с леки масажни движения. Не отмивайте.

Масло от мента

Ментовото масло има страхотни ефекти при главоболие. То има успокояващо нервната система действие, като облекчава болката и напрежението. Има и охлаждащ ефект, който носи допълнително усещане за релакс.

Нанесете няколко капки масло от мента по слепоочията и челото, и отново с кръгови движения разнесете наоколо. Не отмивайте, а оставете маслото да попие.

Свързани статии

Масло от евкалипт

Евкалиптовото масло също има много добър охлаждащ ефект. Това дава усещане за облекчение и намалява болката. Маслото от евкалипт е много ефикасно срещу главоболие, тревожност и безпокойство.

Може ли шоколадът да причини главоболие?

Може да се нанася по слепоочията, челото, около синусите, от които главоболието може да произхожда. Евкалиптовото масло е прекрасно решение и при синузит и запушен нос именно по тази причина – то помага за отпушване на носа, прочистване на синусите и облекчаване на оплакванията, свързани с тях.

Масло от розмарин

Маслото от розмарин може да ви помогне да се справите с главоболието. Розмаринът съдържа много мощни антиоксиданти, които се борят със стреса и възпаленията. Именно по тази причина е подходящо средство при главоболие, причинено от стрес.

Коментирай