Здраве и красота

Над 140 хиляди души в България са с диабет, но не знаят и не се лекуват

Промяна в начина на живот и проследяване на кръвната захар е добър начин за превенция

14.11.2023г. / 16 20ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

По данни на международната диабетна федерация в България има над 519 хил. души с диабет, а над 140 хил. са засегнати от заболяването, но не знаят и не се лекуват, стана ясно на медийно събитие по повод Световния ден на диабета – 14 ноември. Организатор е Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Добрият контрол на диабета се изразява в поддържане на нормални стойности на гликирания хемоглобин (<7%) и кръвната захар на гладно (4-6.1 mmol/l) и след хранене (<7.8 mmol/l), както и в избягване на драстично понижаване на кръвната захар, контрола на кръвното налягане и липидите и контрола на теглото и индекса на телесна маса. Всяко понижаване на стойностите на гликирания хемоглобин с 1% намалява риска от усложнения като инсулт (12%), инфаркт (14%), сърдечна недостатъчност (16%) и ампутации (43%).

Свързани статии

Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM, се спря върху необходимостта от ефективен скрининг чрез профилактичните прегледи, като се позова на данни от доклада на НЗОК за 2022 г. През миналата година отчетените профилактични прегледи при хора над 18-годишна възраст са 2 344 883 броя, а през 2021 г. те са били 2 094 247. Това означава, че средният брой на отчетените прегледи е бил 0,40 прегледа на едно здравноосигурено лице при 0,35 за предходната 2021 г. (при предвиден един преглед годишно). През 2022 г. само 41% от здравноосигурените лица над 18 години са се обърнали към общопрактикуващ лекар за извършване на профилактичен преглед. 180 726 души от тях са включени в група с рискови фактори за развитие на захарен диабет тип 2, като от тях 3 612 имат много висок риск за развитие на заболяването.

Денев отчете като негативна практика това, че хората с рискови фактори не се диспансеризират и не се проследяват активно. Липсват и ясни указания в първичната помощ за поведение при установена нарушена гликемия на гладно. Действащата нормативна уредба препоръчва консултация със специалист само при много висок риск. Липсва и утвърдена от НЗОК диагноза предиабет, а се смята, че българите в това състояние са около 260 хил. (3.7% от популацията).

Свързани статии

Според Денев е необходимо да се направи голяма инвестиция в посока технологии и превенция, която в средносрочен и дългосрочен период ще облекчи значително здравната система.

„Нужни са по-категорични мерки за скрининг и профилактика на хората с висок риск за развитие на захарен диабет, тъй като колкото по-рано се постави диагноза, толкова повече се избягват усложнения и се спестяват средства на здравната система“, каза Деян Денев.

Ендокринологът от УМБАЛ „Александровска“ д-р Явор Асьов отбеляза, че в глобален мащаб един на 11 души от възрастното население е със захарен диабет, като 90% от тях са с тип 2. Заболяването често протича безсимптомно и се установява случайно. Сред основните рискови фактори са възраст над 45 години, фамилна обремененост, сърдечносъдово заболяване, наднормено тегло или затлъстяване, заседнал начин на живот. Превенцията е възможна с промяна на начина на живот, като загуба на тегло с 5-10% и физическа активност от 150 минути седмично с интензитет на бързо ходене поне 5 дни в седмицата. Диетата е добре да включва хранене поне 4 – 5 пъти дневно, консумация на храни с високо съдържание на фибри и нисък гликемичен индекс (пълнозърнест хляб, ябълки, кафяв ориз, манго и др.), плодове, зеленчуци, риба, ядки, прием на течности без съдържание на калории. Важно е да се избягват масло, червени и мазни меса, джънк фуд. Като част от промяната в стила на живот, ендокринологът препоръчва използване на техники за лека термична обработка на храната, въглехидратно броене и изграждане на навик за четене на съдържанието на продуктите.

Свързани статии

Според Асьов добрата превенция срещу диабет включва проследяване нивото на кръвната захар веднъж на 3 години, ако нямаме рискови фактори. При наличие на повече от 2 рискови фактора проследяването трябва да е веднъж на година. 

Диабетът се нарежда сред водещите причини за слепота, бъбречни проблеми и сърдечносъдови заболявания.

На снимката отдолу може да сканирате кода и да проверите чрез специален въпросник дали сте с повишен риск от поява на диабет. 

Коментирай
Свободно време