Здраве и красота

Каква е връзката между косопада и диабета

Причини за загуба на коса, свързани с висока кръвна захар

21.02.2023г. / 07 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Падането на косата е съвсем нормална част от растежа на космите. Падането на определен брой косми на ден се счита за напълно нормално, защото това е част от тяхното обновление. Средно човек може да губи по 100 и повече косъма на ден. След падането им космените фоликули се обновяват, което впоследствие създава условия за израстване на нови косми.

Този процес се повтаря през целия живот на човек, като окосмяването може да намалее с течение на времето. Това зависи от индивидуалните генетични особености и здравословно състояние на всеки.

Защо боровинките са най-добрият плод при диабет

Ако косата обаче започне да изтънява и оредява прекалено, налице е усилен косопад, това може да е признак на здравословен проблем, дори заболяване, което предизвиква трудности в образуването на нови косми.

Диабетът е едно от тези заболявания, които се свързват с повишен косопад и оредяване на косата. При това хронично заболяване тялото не успява да използва правилно и ефективно инсулина, отделян от панкреаса. При диабет тип 1 панкреасът пък не е в състояния да произвежда достатъчно инсулин, който да служи за усвояване на захарите.

Нарушенията в този процес могат да доведат до редица проблеми в други органи, системи и процеси, включително в синтеза на нови косми. Най-често срещаната форма на диабет е тип 2, при който панкреасът произвежда инсулин, но клетките в тъканите са изгубили чувствителността си към него или тя е силно намалена. Това пречи на нормалното му използване и усвояване на въглехидратите.

Магическа смес от оцет и градински чай против косопад

Нарушената регулация на захарите и качественото използване на инсулина води след себе си лавина от промени в редица процеси, които могат да повлияят негативно върху растежа на косата и да са в основата на ускорен косопад.

Важно! Ако смятате, че имате косопад, който застрашава косата ви от видимо оредяване, задължително се консултирайте с лекар, който да определи причината за състоянието ви и да ви помогне да предприемете нужните мерки.

Каква е връзката между косопада и диабета?

Връзката между косопад и диабет се корени във високите нива на кръвна захар, които влияят силно негативно върху цикъла на растеж на косата. Зле поддържаната кръвна захар и хронично високите ѝ стойности могат да ускорят падането на косата и да забавят растежа на нови косми.

Косвени признаци на диабет

Неовладеният и недобре контролиран диабет, включително предиабетни състояния и инсулинова резистентност, могат да увредят малките кръвоносни съдове, подхранващи фоликулите с кислород и хранителни вещества. Това допълнително допринася за косопада и потиснатия растеж.

Поддържането на кръвната захар и контролът на диабета са от ключово значение за опазването на косата здрава и ограничаване на косопада. Диабетът се свързва и с дефицит на витамини, тъй като голям брой храни биват ограничени или изключени от диетата. Това също е една от причините за косопад, тъй като в организма не достигат достатъчно витамини нужни за растежа.

Маслото от мащерка спира косопада и ускорява растежа на косата

Навременният контрол на кръвната захар и инсулина, правилната диета и подходящата редовна физическа активност са сред най-добрите начини за управление на диабета. Те биха допринесли за подобряване състоянието на косата и потискане на косопада.

Коментирай