3 предложения за вечеря, която съдържа малко мазнини 

Пригответе си лека супа 

22.11.2023г. / 12 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въпреки че мазнините отдавна бяха развенчани като причина за поддържането на наднормени килограми, ако искате да спазвате оптимален хранителен режим, все пак имайте предвид, че те са доста калорични. Затова в следващите редове ви предлагаме три идеи за ястия с по-малко мазнини. Ето ги и тях:

Веган спагети Болонезе 

Необходими продукти:

  • 400 г талиатели;
  • 30 г сушени манатарки;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • 500 г печурки;
  • 2 глави лук;
  • 4 скилидки чесън;
  • 2 моркова;
  • 2 стръка целина;
  • листа от мащерка;
  • 1 ч. л листенца розмарин;
  • 1 звездовиден анасон;
  • 2 с. л. доматено пюре;
  • 2 консерви нарязани домати (по 400 г всяка);
  • ½ малка връзка босилек;
  • сол.

Сложете манатарките в купа и ги залейте с 200 мл вряла вода. Оставете ги да киснат, като в това време започнете да правите соса. Загрейте голям тиган с незалепващо покритие и добавете вътре 1 с. л. зехтин. Добавете нарязаните печурки и овкусете със щипка сол. Задушете, докато гъбите омекнат и започнат да отделят течност. Разбърквайте от време на време. Продължете да ги готвите, докато цялата течност се изпари и изчезне и гъбите станат тъмно златистокафяви. Извадете гъбите, след това добавете лука, чесъна, морковите (настъргани) и целината в същия тиган и добавете още една супена лъжица зехтин. Разбъркайте добре. Сложете капак и гответе 10 минути, като разбърквате от време на време или докато продуктите омекнат. Добавете билките, звездовидния анасон и доматеното пюре. Отцедете манатарките, като запазите течността. След това ги нарежете и ги добавете към соса, заедно с прецедената от тях течност. Сложете и задушените печурки. Гответе, като разбърквате, а след това добавете и нарязаните домати и оставете да къкри. Гответе за около 30 минути, докато сосът стане гъст. Сложете босилека точно преди да сервирате. Пригответе талиателите, като следвате инструкциите на опаковката, отцедете ги и ги залейте с гъбения сос преди сервиране.

Свързани статии

Коментирай