Здраве и красота

Комбинации от храни, които имат страхотен ефект за здравето

Взаимно усилват здравословните си качества

14.12.2023г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Комбинации от храни, които имат страхотен ефект за здравето

Комбинирането на храните е от първостепенно значение не само за поддържането на красива и стройна фигура, но и за възможността организмът ви да получи всички хранителни вещества, от които се нуждае. 

Има много здравословни храни, но когато ги комбинирате с други полезни продукти, те взаимно усилват ефекта си и правят тялото ви още по-здраво. 

Кои са хранителните комбинации, които имат страхотен ефект както за фигурата, така и за здравето?

Авокадо и моркови 

Авокадото и морковите си подхождат изключително много. Може да ви звучи като комбинация, която никога не бихте използвали, но ще ви изненада. Авокадото е много богато на мазнини, докато морковите са богати на фибри и бета-каротин. 

Тези две храни взаимно се допълват, като фибрите и бета-каротинът спомагат за усвояването на полезните мазнини от авокадото и обратно. Мазнините в него правят по-качествен ефектът на мощния антиоксидант бета-каротин, който се разпада до витамин А в тялото. 

Кръстоцветни зеленчуци с горчица 

Към кръстоцветните спадат броколите, спанакът, зелето, брюкселското зеле, които се комбинират прекрасно с горчица. Основата на горчицата е хрянът, който стимулира секрецията на ензими. В кръстоцветните зеленчуци също се намират много ценни ензими, чието усвояване се подсилва при наличие на хрян. 

Свързани статии

Кисело мляко и банани 

Ако любимата ви закуска е кисело мляко, скир или друг млечен продукт в компанията на банани, това е прекрасен избор. В млечните продукти се намират множество ценни протеини, за които бананите спомагат да бъдат добре усвоени. 

В бананите пък се намират големи количества калий, който си взаимодейства с калция в млечните продукти. Така тази комбинация става още по-богата за костите, тяхната здравина и плътност. 

Ягоди, банани и фъстъчено масло 

Ягодите и бананите съдържат множество плодови захари, източник са и на витамин С. Плодовите захари са си захари и макар да не са добавени, те имат ефект, повишаващ кръвната захар. 

Мазнините и протеините във фъстъченото масло забавят скока в кръвната захар, а това е добре не само за борещи се с диабет, но и с всякакви свързани с него метаболитни проблеми, включително наднормено тегло.  

Във фъстъченото масло се съдържа мастноразтворимият витамин Е. Той също е мощен антиоксидант, като витамин С, а те в комбинация усилват взаимно въздействието си, което ги превръща в една синхронизирана машина за повече здраве. 

Ябълки, канела и зелен чай 

Ябълките и канелата са известна полезна комбинация. Като добавите към тях и зелен чай, здравето на организма ви ще се подобри значително. 

Канелата и зеленият чай съдържат множество антиоксиданти, които в комбинация с фибрите в ябълките имат още по-положителен и наситен ефект за здравето. В зеления чай се намира важен ензим – катехин, който се усвоява много по-добре в присъствието на фитохимикалите във фибрите на ябълките. 

Като към тази превъзходна комбинация добавите и канела, богата на още и още мощни антиоксиданти, здравословното ви състояние ще се подобри, възпаленията в тъканите ще намалеят, а това ще ви предпази от хронични заболявания и рак.  

Коментирай