Здраве и красота

Мощни билки и подправки против вирусни инфекции и настинка

Помагат в засилването на имунитета

07.12.2023г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Мощни билки и подправки против вирусни инфекции и настинка

През есента и зимата вирусните инфекции и настинките зачестяват. Ако ви повалят, трябва да знаете как да се справите с тях. А това може да стане най-добре с помощта на природни средства. 

Билките и подправките имат невероятната мощ да повишават имунитета, да връщат защитните и оздравителните сили на тялото и да спомагат за по-бързото справяне с вирусите и настинките. 

Кои са мощните билки и подправки против вирусни инфекции и настинка?

Джинджифил 

Джинджифилът естествено заема първото място тук, защото е един невероятен народен лек против вируси и настинки. Той е естествен антибиотик, съдържа противовъзпалителни вещества и силни антиоксиданти, които ускоряват оздравяването и повишават имунитета. 

Използвайте джинджифил в прясно състояние, сготвен, настърган към ястия, печива, яхнии, а също и под формата на отвара или чай. Можете да го настържете и да го смесите с малко мед, канела, лимон. Тази комбинация има изключително мощен ефекти при настинки. 

Риган 

Риганът и маслото от риган са много силни срещу вирусите и настинките. В тази билка се съдържа концентрирано количество антиоксиданти, които се борят с възпаленията и спомагат за възстановяването на клетките. Използвайте риган в ястията си и като отвара или чай. 

Свързани статии

Мащерка 

Мащерката е много добре позната в нашата кухня и народна медицина. От нея се приготвя прекрасен чай, имащ свойството да намалява възпаленията, да облекчава оплаквания при настинка и грип, да стимулира деленето на клетките, възстановяването на тъканите и лигавиците, да понижава температурата при възпаление. 

Розмарин

Розмаринът е много уханна билка и подправка, която може да подобри вкуса на ястията ви с месо и зеленчуци, но и да повиши имунните ви защити. Сварете си отвара от връзка пресен розмарин в около 300-400 мл вода. Оставете да изстине леко, добавете малко мед и лимонов сок. Пийте по 2-3 пъти на ден. 

Индийско орехче

Индийското орехче е подправка с мощни съставки. То е богато на антиоксиданти, триптофан, витамини и минерали. Има лечебни свойства и потиска възпаленията. Освен че подобрява имунната защита и спомага за бързо оздравяване, индийското орехче е полезно и при безсъние именно заради наличието на триптофан в състава му. 

Чесън 

Чесънът е незаменим в борбата с вирусите и настинките. Той също бива наричан естествен антибиотик, като джинджифила, защото съдържа активни противовъзпалителни и антибактериални вещества. Хапвайте го суров и като добавка към ястия, салати, яхнии, печени, варени гозби, супи.