Здраве и красота

5 здравословни причини да пиете сок от червени боровинки

Основателни причини да пиете сок от червени боровинки всеки ден

01.10.2023г. / 05 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Червените боровинки са превъзходна храна, която е ценна за здравето по много причини. Неслучайно червените боровинки са основна активна съставка на редица лекарствени продукти и хранителни добавки. Те съдържат активни вещества, които имат способността да подобряват цялостното здраве по много начини.

Червените боровинки – какво е чудото в тях?

Сокът от червени боровинки съдържа тези вещества в концентрирано количество, което го прави изключително полезен за здравето. Той е концентриран и наситен с витамини С, Е, витамини от група В, особено В6. Освен тях съдържа високи нива на минералите желязо, фосфор, натрий, калий, цинк, магнезий, калций.

Сокът от червени боровинки е много богат и на антиоксиданти, които са важни за намаляване на общото възпаление в клетките и тъканите, причиняващо предпоставки за хронични и дегенеративни заболявания, включително рак.

Защо сокът от червени боровинки е полезен за здравето и защо е добре да го пиете по-често?

Предпазва от рак

Сокът от червени боровинки съдържа големи количества антиоксиданти. Благодарение на тях има свойството да намалява риска от рак. Антиоксидантите противодействат на свободните радикали, причиняващи стрес и изменения на клетъчно ниво, като това тяхно действие понижава риска от възникване на рак.

Подобрява функциите на пикочната система

Сокът от червени боровинки има диуретичен ефект. Той стимулира отделянето на урина, което допринася за прочистването на уринарния тракт от бактерии и инфекции. Сокът от червени боровинки стимулира и бъбречната функция, така че бъбреците да могат да отделят токсините по-лесно от тялото.

5 признака на инфекция на пикочните пътища

Стимулира сърдечносъдовата система

Отново благодарение на антиоксидантите в състава си сокът от червени боровинки е изключително полезен за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Тези елементи подобряват състоянието на сърдечносъдовата система, намаляват риска от заболявания, стимулират функциите в качествения пренос на кислород и хранителни вещества до всяка точка в организма.

Свързани статии

Подобрява плътността на костите

Сокът от червени боровинки е много богат на минерали, които са важни за костите и ставите. Калцият, калият, фосфорът са сред най-ценните от тях в това отношение. Те имат свойството да подобряват плътността на костите, да ги заздравяват и да стимулират изграждането на костно вещество.

Подобрява дихателната функция

Сокът от червени боровинки може да е много полезен и в подобряването на дихателната функция. Антиоксидантите, витамините и минералите в него укрепват белия дроб и подобряват състоянието на лигавиците на горните дихателни пътища.

5 навика за здрав бял дроб

Когато те са в добро състояние, навлизането на болестотворни микроорганизми е по-трудно. Това ви прави по-устойчиви на вирусни инфекции и настинки. Сокът от червени боровинки има и много мощни антибактериални качества, което допълнително помага за подобряване на дихателната функция.

Коментирай