Здраве и красота

Признаци, че диетата ви е неправилна

По какво личи, че не се храните добре

18.12.2023г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Признаци, че диетата ви е неправилна

Диетата е индивидуален режим на хранене, който всеки човек избира според нуждите и особеностите на организма си. Не всяка диета е подходяща за всеки и не всяка диета е панацея за отслабване и контрол на теглото. При спазването на хранителен режим неволно могат да се допуснат множество грешки в стремежа да постигнете целите си. 

Именно тези грешки водят до краткотрайни или никакви резултати, а могат дори да влошат цялостното ви здраве, да повлияят на енергията ви, на способността за работа, съсредоточаване, на репродуктивните ви способности, на хормоните. 

Храненето е много важно за цялостното здраве, контрола на теглото и поддържането на всички жизнени функции в норма. 

Ако грешите някъде в избора си на диета или в подхода си на хранене, има някои признаци, които издават това. 

Кои са признаците, че диетата ви е неправилна?

Мислите постоянно за калории и какво слагате в устата си

Да сте бдителни към храненето си и да спазвате режим е едно, съвсем друго обаче е да сте обсебени от диетата си. Това ще ви накара да изпадате в крайности, да гладувате, да залитате в нездравословни тенденции, а след това да компенсирате, преяждайки и изпитвайки вина. Не се вманиачавайте и не бъдете твърде строги със себе си. Успехите и резултатите идват с време и постоянство. 

Свързани статии

Фокусирате се върху макронутриентите 

Много хора погрешно се концентрират предимно върху основните хранителни вещества – протеините, мазнините и въглехидратите. Ако се вглеждате само в тях и калориите, които носят, вероятността да се храните еднообразно е голяма. Така лишавате организма от разнообразието от микроелементи в храните, които всячески избягвате. 

Ядете предимно протеини 

Ако мислите, че премахването на въглехидратите или мазнините от диетата изцяло и заместването им с голямо количество протеини ще ви помогне да отслабнете, вероятно сте прави. Но това ще се случи за кратко.

Недълготрайният ефект идва заради рязката промяна и предизвикателство, на което подлагате организма си. Впоследствие той ще свикне, ще се нагоди към новите условия и пак ще започне да се стреми да трупа мазнини в запас. А като резултат вие може да се сблъскате и с някои здравословни проблеми. 

Сблъсквате се с йо-йо ефект

Ако постоянно сваляте килограми и след това скоро ги качвате, нещо сериозно куца в избора ви на диета или в подхода ви към храненето. Прекалено драстичните диети с цел бързи резултати обикновено водят именно до това – бързо връщане на килограмите при постъпване на храна, която рязко и драстично сте избягвали за период от време. В допълнение може да се появи липса на енергия, отпадналост, косопад, промени в хормоните, настроението. 

Коментирай