Здраве и красота

Разликите между добър и лош холестерол

Защо холестеролът невинаги е враг на здравето

19.12.2023г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Разликите между добър и лош холестерол

Холестеролът е показател, който е важен фактор за здравето, най-вече на сърдечносъдовата система. Високият холестерол може да се превърне в заплаха за кръвоносните съдове, тъй като има свойството да се натрупва по стените им под формата на твърди мастни формации, запушващи пътя на кръвта и повишаващи риска от инфаркт и инсулт. 

Холестеролът обаче не е непременно лош. Той се дели условно на добър и лош, и всъщност онова, което е важно тук е да има баланс между двата вида холестерол. Това е така, защото и двата вида холестерол са необходими на организма и всеки от тях има своята роля в процесите в тялото. 

Каква е разликата между добър и лош холестерол?

Холестеролът се синтезира в черния дроб. Той е част от мембраните на всяка клетка и участва в синтеза и усвояването на витамин D, в хормоналния синтез и пренос на хормоните до тъканите, участва и в състава на жлъчните сокове и киселини. 

Холестеролът се дели условно на добър и лош. Добрият холестерол или HDL (high density lipoprotein) е много важен за отвеждането на отпадни вещества от тъканите и клетките на артериите към черния дроб за преработка и извеждане от организма. 

Добрият холестерол е с висока плътност и има още една важна функция – той „събира“ остатъците и излишъците от лош холестерол в кръвта и тъканите, и ги отвежда за крайна преработка и изхвърляне от организма. 

Свързани статии

Лошият холестерол, от друга страна, също има своите важни функции. Той участва в транспорта на хранителни вещества и хормони до тъканите и артериите. Онова, което го прави лош всъщност е високото му количество. Когато той е в нормални граници в организма, функциите му съвсем не са лоши, напротив. Но когато се повиши и започне да образува твърди формации, тогава вече се превръща в заплаха за здравето. 

Как да контролирате холестерола си?

Добрата новина е, че можете да контролирате холестерола си с правилно хранене и активен начин на живот. Алкохолът и тютюнопушенето са сред основните фактори, причиняващи повишение на холестерола, така че е добре да бъдат ограничени до минимум. 

Сред храните, които имат свойството да понижават лошия холестерол, са фъстъченото масло, авокадото, соята и соевите продукти, пектинът в плодовете, орехите, рибата, тиквеното семе, кашуто, зехтинът, лешниците, бадемите, рапичното олио, киселото мляко, лененото семе, зеленчуците. 

Ако редовно включвате тези храни в менюто си, ще успеете да контролирате успешно холестерола си. 

За да намалите риска от повишението му, ограничете пържените и тлъстите храни. Те са сред основните виновници за повишение на стойностите на лошия холестерол.  

Коментирай