Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако ядете фъстъчено масло всеки ден

Защо е така полезно за здравето

09.12.2022г. / 06 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фъстъченото масло е вкусно и е трудно човек да не го обича. То е прекрасно, защото е подходящо както за солени, така и за сладки ястия и лакомства, като им придава фантастичен вкус и колорит. Фъстъченото масло е изключително богато на протеини, фибри, мазнини, витамини и множество минерали, според WebMD, което го прави и здравословен избор. Разбира се, важно е да се внимава с количеството добавени захари към него, защото в немалко разновидности има добавена захар.

Защо е важно да ядем фъстъчено масло по-често?

Какво ще се случи в тялото, ако консумирате по малко фъстъчено масло всеки ден?

За здрави очи

Редовната консумация на фъстъчено масло може да подобри зрението ви и да предпази очите ви от дегенеративни заболявания, защото е много богато на антиоксиданти и витамин Е, ценен за очите. Този витамин предпазва очните тъкани от дегенерации, особено на макулата, които са сред водещите причини за слепота и влошено зрение.

Фъстъченото масло помага за изграждане на мускули

Може да звучи странно, че фъстъченото масло може да стимулира изграждането на мускулна маса, но е така. В него има доста протеини и достатъчно калории, за да се провокира мускулен растеж при редовни тренировки. Важно е само да се внимава с количеството фъстъчено масло, за да не се надхвърли препоръчителния калориен прием за деня.

За здраво сърце

Въпреки че е много богато на мазнини, фъстъченото масло е много полезно за сърцето. Мазнините в него са здравословни и спомагат за контрола на холестерола. Поддържането на холестерола в оптимални граници е един от ключовете за добре работеща и здрава сърдечносъдова система.

Защо е важно да ядем фъстъчено масло по-често?

Полезно за мозъка

Фъстъченото масло доставя ценни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти, важни за функциите на мозъка, според Harvard Health Blog. Мозъкът се нуждае от мастни киселини, витамини и вещества с противовъзпалителен характер, за да функционира добре и за да е предпазен от дегенеративни заболявания, а фъстъченото масло може да му ги достави.

Свързани статии

Може да намали риска от рак

Благодарение на изобилието от антиоксиданти, витамини и минерали, потискащи възпалителните огнища, фъстъченото масло е чудесен приятел в превенцията на рак. Противовъзпалителните и мощни антиоксидантни вещества във фъстъченото масло могат да допринесат в потискането на оксидативните процеси в клетките, които са предпоставка за поява на злокачествени заболявания.

Грешки в отслабването, които допускате с фъстъченото масло

Контрол на кръвната захар и диабета

Фъстъченото масло може да ви помогне да контролирате нивата на кръвната си захар. Колкото по-стабилни са те, толкова по-малък е рискът от поява на диабет. При консумация на сладки и високовъглехидратни храни стойностите на захарта в кръвта скачат внезапно, след което спадат. Тези амплитуди могат да предизвикат понижена чувствителност на клетките към инсулина, а това от своя страна повишава риска от диабет.

Коментирай