Здраве и красота

8 вкусни храни, които ще ви помогнат да намалите нивата на холестерола

Добавяйте зехтин към храната 

14.11.2023г. / 09 40ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Той играе роля в изграждането на клетъчните мембрани, образуване на надбъбречните и половите хормони, жлъчните киселини и много други. По-голямата част от него се синтезира в черния дроб, а останалата се набавя чрез храната. Твърде високите нива на „лош“ холестерол (LDL) в кръвта ви може да увеличи шансовете ви да развиете сериозни болести като сърдечни заболявания, инсулт и други. Как да се предпазите от вредните му последствия, без да спирате да хапвате вкусно? Ето някои храни, които ще ви помогнат за това: 

Ягоди 

Тези любими горски плодове, освен вкусни, се оказват и много полезни. Според изследване на Държавния университет в Сан Диего, хора, които консумират ягоди всеки ден, са понижили кръвното си налягане и са подобрили сърдечносъдовите рискови фактори. Друго проучване, публикувано в списание Nutrients, пък установило, че яденето на ягоди подобрява липидния профил на кръвта и понижава LDL холестерола.

Свързани статии

Едамаме 

Тези млади зелени соеви зърна, притежават маслено-сладък вкус и са източник на протеини, богати са на разтворими фибри и са с високо съдържание на изофлавони (растително съединение, което понижава общите нива на холестерола в кръвта). За да си го приготвите, сварете прясно едамаме в леко подсолена вода за 3 до 5 минути. След това охладете, като потопите в ледена вода и отцедете. Сервирайте зрънцата, поръсени с щипка морска сол. 

Свързани статии

Картофи 

Знаете ли, че печените картофи осигуряват повече калий, който е полезен за сърцето, отколкото бананите? Един средно голям печен картоф с кора, който тежи около 100 грама, съдържа 573 милиграма калий, докато същото количество банани има само 358 милиграма. Този минерал помага за регулиране на кръвното налягане. За да увеличите максимално съдържанието на фибри, яжте кората, както и месестата част. Един печен картоф с кора съдържа общо 14 грама фибри – 6 грама повече, отколкото се съдържат в картоф без кора. 

Свързани статии

Риба тон 

Независимо дали предпочитате прясна или консервирана, рибата тон е страхотна храна, която е полезна за сърцето. Тази мазна риба съдържа много омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за намаляване на хроничното възпаление в тялото, понижаването на кръвното налягане и триглицеридите и намаляването на риска от развитието на сърдечни заболявания. Стремете се да консумирате риба поне два пъти седмично (около 200 г). 

Свързани статии

Ябълки 

Според изследване, публикувано в „American Journal of Clinical Nutrition“, проведено сред жени, участничките, които консумират по две цели ябълки дневно, могат значително да намалят нивата си на LDL холестерол и триглицериди.

Свързани статии

Пекан

Възрастни хора, които са предразположени към риск от сърдечносъдови заболявания, демонстрират намаление на LDL холестерола, както и на нивата на триглицеридите, ако консумират пекан всеки ден. Това показва проведено проучване. Изследователите заключават, че здравословните мастни киселини и фибри в ядките вероятно са отговорни за подобни резултати.

Свързани статии

Зехтин 

Ненаситените мазнини, намиращи се в зехтина (и рапичното и ореховото масло) имат допълнителното предимство да помагат за намаляване на нивата на LDL холестерола, без да засягат HDL холестерола. Консумирайте около 2 с. л. на ден вместо други мазнини. За да увеличите неговата сила за понижаване на лошия холестерол, изберете зехтин „екстра върджин“. Тази форма е по-малко обработена и съдържа повече полезни за сърцето антиоксиданти.

Свързани статии

Леща 

Фибрите, които се съдържат в лещата могат да помогнат за елиминирането и намаляването на холестерола. Разтворимите фибри в нея образуват лепкава субстанция, която улавя холестерола и помага за извеждането му от тялото.

Коментирай