Здраве и красота

Храни, които дразнят червата

Въпреки че са полезни, те предизвикват подуване и дискомфорт

03.01.2024г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Храни, които дразнят червата

Червата имат крехка флора, която лесно може да бъде нарушена. Независимо дали страдате от синдром на раздразненото черво или не, има някои храни, които дразнят червата. Те могат да предизвикат подуване, газове, диария или запек, тежест, болезнено усещане за разпъване. 

За да работят добре, червата се нуждаят от фибри, вода, антиоксиданти, мастни киселини, протеини и сложни въглехидрати. Всички тези вещества подхранват чревната флора, стимулират движенията на гладката мускулатура на стените на червата, улесняват обработката на храната и извеждането на отпадните вещества от нея заедно с токсините. 

Но има и храни, които причиняват дразнене и затрудняват целия този процес. Кои са те?

Шоколад

Любимият ви шоколад всъщност има дразнещо въздействие върху червата. Въпреки че е богат на антиоксиданти, той съдържа кофеин, намиращ се в какаото. Ако имате чувствителни черва или страдате от синдром на раздразненото черво, шоколадът определено не е подходящ за вас. 

Кафе 

Кафето дразни стомаха и червата, особено на гладно. Кофеинът в него е силно концентриран, което може да направи червата възпалени, да предизвика подуване, газове, дори спазми при раздразнени черва

Високовъглехидратни храни

Свикнали сме да свързваме високовъглехидратните храни с десертите, тестените изделия, изобщо захарите и рафинираните въглехидрати. Това обаче не е съвсем така. Сред иначе полезните храни също има такива, които са с много високо съдържание на въглехидрати и могат да причинят раздразнение в червата. 

Свързани статии

Такива храни са някои плодове, като праскови, грозде, сливи, круши, ябълки, сушени плодове. Те са с много концентрирано съдържание на въглехидрати. Сред зеленчуците също има такива с високовъглехидратно съдържание. Това са боб, леща, грах, аспержи, целина. Те съдържат огромно количество въглехидрати, а фибрите в тях са по-трудно смилаеми. Въпреки че са много важни за функциите на червата, те могат да предизвикат раздразнение, особено в големи количества. 

Млечни продукти 

Млечните продукти съдържат лактоза, която предизвиква раздразнение в червата. Тя може да причини подуване, газове, затруднено храносмилане, диария. Съдържа се във всички млечни продукти – кисело, прясно мляко, сирена, кашкавали, извара. И тъй като лактозата е вид въглехидрат, при усвояването ѝ в червата се освобождават газове, които могат да причинят дразнене, особено при синдром на раздразненото черво. 

Зеле, броколи, карфиол 

Някои иначе полезни зеленчуци могат да бъдат дразнещи за червата. В зелето, карфиола, спанака, броколите, изобщо зеленчуците от семейство Кръстоцветни, се съдържат множество трудно смилаеми фибри и активни съединения, които могат да са силно дразнещи за чувствителните черва. 

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време