Здраве и красота

4 грижи за кожата, когато сме над 40

Използвайте масло от марула

05.01.2024г. / 09 17ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Макар и надраснали 20-те, може би все още не можете да откриете точния начин, за да се грижите за кожата си. Съзнателно или не, сигурно допускате грешки, които ви пречат да изглеждате по най-добрия възможен начин.

В следващите редове ще ви споделим няколко ценни съвета как да се грижите за кожата си, ако сте над 40. А ето ги и тях:

Включете в рутината си антиоксиданти 

Антиоксидантите са едни от най-полезните съставки за грижа за кожата, които трябва да използвате (започвайки още от 20-те си години). Те се борят с увреждането на свободните радикали, допринасят за блестящата кожа, предотвратяват възпаленията и много повече. Д-р Денди Енгелман (дерматолог от Ню Йорк) съветва да се насочите към към анти-ейджинг продуктите още преди да навършите 40.

„Такива формули забележимо ще намалят фините линии и бръчките, като същевременно ще подобрят цялостния външен вид на кожата“, казва тя.

Свързани статии

Използвайте витамин C

Дерматолозите са съгласни, че антиоксидантът витамин С е една от най-важните съставки, които трябва да започнете да използвате през 20-те и 30-те години (и да продължите да използвате през 40-те), тъй като той помага за предотвратяването на тъмните петна, още преди да се появят. Той също така поддържа и синтеза на колаген. „Витамин С помага за избистрянето на тена на кожата и има ползи за стягането, тъй като повишава колагена и също така има ползи за антиоксидантна и UV защита“, казва козметичният дерматолог от Маями Лорета Чиралдо.

Свързани статии

Не пропускайте серума

Повечето серуми съдържат ефективни съставки против стареене, които обикновено не се срещат в почистващи продукти, овлажнители или масла за лице. Но точно както правите с облеклото си, добра идея е да носите нещо различно през деня от това, с което спите през нощта. Сутринта нанесете серум, който съдържа антиоксиданти като ресвератрол и витамини С и Е. Тези мощни агенти действат като „пожарогасители“ върху кожата, потушавайки възпалението, причинено от свободните радикали.

През нощта изберете серум с ретинол (който е мощно производно на витамин А). Той помага за възстановяването на кожата, като ускорява обновяването на клетките, предотвратява разграждането на колагена и стимулира нов растеж на стягащия кожата протеин. Ретинолът е една от най-ефективните налични съставки против стареене. Но той може да стане по-малко ефективен, когато е изложен на слънчева светлина, така че не забравяйте да го прилагате само през нощта.

Ако никога преди не сте използвали продукт с ретинол, нанасяйте серума през вечер през първия месец, за да намалите възможността от дразнене на кожата. Ако кожата ви е свръхчувствителна, избягвайте напълно ретинола и изберете серум, който съдържа ретинил палмитат, по-мека, но все още ефективна форма на витамин А.

Свързани статии

Овлажнявайте кожата, за да я запазите млада 

Въпреки че нанасянето на продукти със SPF няма да отстрани щетите от слънцето, които кожата ви вече е нанесла, това е най-добрият начин да предотвратите повече признаци на фотостареене, като фини линии, старчески петна и обезцветяване. Все пак, няма правило, което да казва, че трябва да използвате дневен овлажнител с SPF, но така ще ускорите сутрешната си рутина и е по-малко вероятно да пропуснете нанасянето на слънцезащитен крем.

Потърсете овлажнители, които предлагат широкоспектърна защита, което означава, че филтрират както UVA, така и UVB лъчите, със SPF най-малко 30. Това съветва Джошоа Зейкнер, директор на козметичните и клинични изследвания в болницата Mount Sinai в Ню Йорк. Няма да е нужно да нанасяте продукт със SPF през нощта, така че инвестирайте в различен овлажнител или нощен крем, който да използвате преди лягане. Ако кожата ви е суха, изберете хидратиращ крем с пептиди, които могат да помогнат за стимулиране на растежа на колаген, което от своя страна ще направи кожата ви по-гладка и свежа.

„Ако харесвате усещането, което ви дава олиото за лице, изберете такова с масло от арган или марула – и двете могат да подобрят еластичността на по-зрялата кожа“, споделя дерматологът от Ню Йорк д-р Дейвид Колбърт.

Свързани статии

Коментирай