Здраве и красота

Грешки в тренировките с ластик, които могат да ви наранят

Как правилно да изпълнявате упражнения с ластици

22.01.2024г. / 09 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Упражненията с ластик са един прекрасен начин да стегнете тялото си и да изваете мускулите си в домашни условия. Ластиците до голяма степен имитират тренировките с тежести чрез съпротивление, упражнявано върху мускулите. Това развива тяхната издръжливост, обем, форма и повишава енергийната им ефективност. 

Ако не употребявате ластиците по правилния начин обаче, упражненията с тях може да ви наранят, да повишат риска от травми, разтежения, болки. 

Кои са грешките с тренировките с ластик, които могат да ви наранят?

Ластикът ви е прекалено стегнат 

Препоръчително е да съобразите силата на мускулите си и степента им на развитие със стегнатостта на ластика. Има много тренировъчни ластици с различна степен на стегнатост според индивидуалните нужди. 

Ако не сте готови да използвате ластик с голяма сила на опън, не го правете. Вместо това се отдайте на постепенния прогрес. Дайте възможност на мускулите си плавно да свикнат със съпротивлението, да изградят издръжливост и сила, така че постепенно да започнете да увеличавате съпротивлението. В противен случай рискувате да се нараните, а и да направите тренировките си неефективни. 

Свързани статии

Ластикът ви е прекалено хлабав 

Ако пък ластикът, с който тренирате, е твърде хлабав, това няма да доведе до прогрес. За да развиете и стегнете мускулатурата си, мускулите ви трябва да бъдат предизвикани да упорстват на съпротивлението, което им предлагате. Прекалено хлабавият ластик не води до прогрес. 

Неправилна стойка на тялото 

Стойката е много важна при изпълнение на упражнения с ластици, а и не само. За да бъде упражнението ефективно и да натовари мускула по правилния начин е важно да спазвате правилно разположение на тялото. То е важно и с оглед превенцията на наранявания, травми и контузии. Също така важно е да контролирате всички мускули на тялото, не само тези, които в момента натоварвате, защото така предпазвате ставите и костите си от наранявания. 

Не поставяте ластиците на правилните места 

За да бъде ефективна и безопасна тренировката ви с ластици, те трябва да бъдат поставени на точните места. Не ги разполагайте където ви падне, защото така няма да постигнете успех, а може и да се контузите. Ако не сте сигурни къде точно да поставите ластиците при различните упражнения, винаги можете да се обърнете към специалист треньор, който да ви насочи. 

Коментирай
Здраве и красота