Здраве и красота

Пречистване на утробата: Балансирай вътрешното си светилище

В някои традиции утробата се свързва с духовната сила и дълбоката интуиция на жените

18.01.2024г. / 10 46ч.
Аз жената
Снимка: личен архив на Венета Евтимова.

Снимка: личен архив на Венета Евтимова.

Нашите тела са прекрасни; те са сложни, красиви и изумителни. Тялото ни е храм на всички съкровени емоции, които сме изпитали през живота си.

В много култури, като в древните Месопотамия, Египет, Древна Гърция, утробата се възприема като свято пространство, източник и портал на живота. Тя е била почитана заради способността си да ражда новия живот и да го поддържа чрез хранене и защита.

В някои традиции утробата се свързва с духовната сила и дълбоката интуиция на жените. Вярва се, че матката е хранилище на мъдрост и дори божественост. Почитайки своята утроба, жената може да се свърже с вътрешната си сила, креативност и женственост.

В учения, като традиционната китайска медицина, йога и лечебното ТАО, утробата се смята за изключително важен енергиен център, който е отговорен за цялото здраве и благополучие на жената. Смята се, че утробата е изпълнена с жизнена сила, която поддържа духовния, физическия и емоционалния баланс на жената.

Според алтернативната медицина, здравата утроба се характеризира с хармонично протичане на жизнената енергия, а заболяванията се асоциират с енергийно замърсяване и затлачване.

Дисбалансите на енергията в областта на утробата могат да доведат до различни смущения в здравословното състояние, менструалния цикъл, фертилитета и емоционалното състояние.

И докато съвременната медицина разглежда утробата единствено като анатомичен орган, то по-традиционните и холистични подходи към здравето на жената, разглеждат утробата и като емоционален и духовен орган.

Емоционалната утроба

Концепцията за емоционалната утроба разпознава изключително силната връзка между емоциите и физиологичната утроба. Те затвърждават значението на емоциите както на негативните, така и на позитивните, върху здравословното състояние на матката.

Жената е силно свързана с утробата си, тъй като тя е есенцията на нейната женственост, креативност и интуиция. Емоционалните травми и блокажи в областта на утробата, могат да доведат до депресия, тревожност, биполярност, откъснатост от женствеността, хроничен стрес.

Духовната утроба

Духовната утроба разпознава този център на женствеността като място за духовна връзка и зараждане на творческата същност. Свързвайки се с духовната есенция на утробата, жената може да изпита вътрешната си мъдрост, да осъзнае божествената си искра и да задълбочи самоосъзнаването си и връзката си с женствеността и всичко, което тя въплъщава, като качества и потенциал.

Силата на утробата

Силата на утробата не е само метафизична концепция, но също е и научен факт. Съвременните проучвания доказват връзката на утробата с цялостното функциониране на женското тяло. Например това, че утробата може да комуникира с мозъка посредством собствена нервна система, наречена сакрален плексус. Матката също така произвежда хормони, като естроген и прогестерон, които са от основно значение за здравето и благополучието на жената.

Пречистване на утробата

Енергийното пречистване на утробата включва много и различни практики. Билките и тинктурите са добре познато средство за поддържане на хормоналния баланс и здравето на репродуктивната система. Всякакви практики, като медитация, дихателни упражнения, арт терапия, могат да въздействат положително, тъй като успокояват нервната система и дават пространство на тялото да се освободи от травмите. Използват се също акупунктурни точки и меридиани, масажи и визуализации.

Соматичните упражнения също са една от техниките, които пречистват и лекуват утробата, защото не е нужно да се припомнят и спомнят определени травматични и емоционални спомени. Достатъчно е да се даде фокус върху тялото и усещанията в него. Дори възстановяването на връзката между тяло и ум, може да е изключително подхранваща и изцеляваща.

Точно на този ефект от соматичните упражнения почива и въздействието на йога практиката за пречистване на утробата. Чрез мантри, крии, дихателни техники, визуализации и релаксация, се дават едни изключително силни инструменти за дълбоко въздействие и освобождаване от енергийни блокажи и емоционални травми.

На 25 януари от 19.45 часа в студио Yoga Vibe East в София, ул. „Райко Алексиев“ 15 ще се проведе йога практика „Пречистване на утробата, която ще се води от известния инструктор Венета Евтимова

Какво представлява събитието?

Това е една силна и мощна тантра йога практика за жени, чрез която реализираме потенциала, заложен в сакралната ни чакра. Но освен че съдържа потенциал, това е център, в който се събира и много болка, обида и фрустрация.

Ще простим, ще пуснем и ще пречистим своето поле от опитности, които са си на наранили или пристрастили и са потиснали или замърсили енергията в Свадхищана и в утробата ни.

Освобождавайки се от тези енергийни връзки, които ни свързват с минали травми или дори само спомени, и пречиствайки полето си, ние увеличаваме енергията си и позволяваме на нашата същност, на нашата душа, да се прояви и заблести с целия спектър от възможности и потенциали, на които е способна. Ще позволим на жизнената енергия да се трансформира в силен творчески заряд и страст за живот.

И накрая ще завършим с прекрасна практика за напълване с магнетична женска енергия

Водещ: Венета Евтимова,

Йога и тантра треньор за жени и фасилитатор на женски кръгове.

Снимки: личен архив на Венета Евтимова.

Коментирай