Здраве и красота

Ползи за здравето от сушения касис

Защо не трябва да го пропускате в храненето

03.03.2024г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Ползи за здравето от сушения касис

Сушеният касис е храна, която е често пренебрегвана. Когато се споменат сушени плодове, най-често се сещаме за стафиди, смокини, кайсии, но не и за касис. А той заслужава наистина специално внимание, защото е изключително полезен. 

Здравословните ползи от сушения касис могат да подпомогнат подобряването на общото здравословно състояние, а той може да се включва и по разнообразни начини в менюто, така че да обогати ястията ви с вкус и сладост, както и да снабди организма ви с безценните си хранителни вещества. 

Кои са ползите за здравето от сушения касис?

Съдържа витамин К

Сушеният касис е много богат на витамин К, който е безценен за здравето на костите, плътността им и за кръвосъсирването. Редовното похапване на сушен касис намалява риска от остеопороза и артрит. Понижава и риска от различни проблеми с коагулацията на кръвта, водещи до затруднено кръвообращение. Витамин К има свойството и да намалява възпаленията в тъканите, като така понижава и риска от различни дегенеративни заболявания. 

Полезен в превенцията на диабет 

Сушеният касис е с по-нисък гликемичен индекс от останалите сушени плодове, защото е по-беден на захари. Киселият му вкус доказва това. Освен това сушеният касис съдържа антоцианини, които имат доказано противовъзпалителни и противоракови свойства. Те понижават и риска от диабет, което прави сушеният касис една прекрасна храна за контрол на кръвната захар. 

Свързани статии

Понижава холестерола 

Сушеният касис е изключително богат източник на фибри, които са важни не само за контрола на кръвната захар, но и за понижаването на холестерола. Ако включвате редовно сушен касис в менюто си, холестеролът ви ще се стабилизира и ще бъде в оптимални стойности, незастрашаващи здравето на сърдечносъдовата система. 

За добро зрение 

Сушеният касис е превъзходен избор за здравето на очите. Той съдържа изобилие от антиоксиданти и витамин А, които намаляват риска от дегенеративни заболявания на тъканите на окото. Ако наблягате на храни, богати на антиоксиданти, това ще намали риска от възникване на глаукома и други дегенеративни заболявания, застрашаващи зрението. 

Богат източник на желязо 

Желязото е незаменим минерал, който е съществен за много важни процеси в организма, включително синтез на хемоглобин и пренос на кислород от сърцето към тъканите и клетките. Сушеният касис е чудесен растителен източник на желязо. Богат е още и на витамин С, който участва в синтеза на колаген. Тази прекрасна комбинация от хранителни вещества прави сушения касис прекрасен за увеличаване на дълголетието и подобряването на всички функции в тялото. 

Коментирай